Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Švéd sa pokúsil založiť v USA bunku al-Kájdy

(Zdroj: ČTK)

NEW YORK - Americký súd v štáte New York v utorok odsúdil Švéda libanonského pôvodu za to, že sa snažil vybudovať tréningový tábor al-Kájdy v Spojených štátoch.

V stredu o tom informovala miestna prokuratúra. Ousama Kassir "bol uznaný za vinného vo všetkých bodoch obžaloby," informovala hovorkyňa federálneho prokurátora. Kassir môže za tieto skutky dostať v USA až doživotný trest. V septembri 2007 ho vyhostili z Prahy a prepravili do Spojených štátov na žiadosť amerických úradov. Od roku 2005 ho zadržiavali v Českej republike po tom, ako bol zatknutý počas pokusu o prelet zo Švédska do Libanonu.

Prokurátori uviedli, že 43-ročný Kassir sa snažil o založenie "džihádistického" tábora v americkom štáte Oregon. Kassir však po celý čas tvrdí, že je nevinný. Obžalobe sa podarilo preukázať, že v roku 1999 odcestoval do Spojených štátov a strávil rok na oregonskom ranči a zúčastňoval sa na moslimských kázňach v mešite v meste Seattle. Tam sa mal stretávať aj s islamskými extrémistami, s ktorými pracoval na plánoch na vybudovaní bunky teroristickej siete al-Kájda v USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu