Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Nemci sa boja, že sa do krajiny vrátil nebezpečný terorista

(Zdroj: SITA)

BERLÍN - Mladý islamista Eric Breininger, ktorý absolvoval teroristický výcvik v zahraničí, je považovaný za priamu hrozbu pre svoju krajinu, informovala v piatok nemecká televízia ZDF s odvolaním sa na bezpečnostné kruhy.

Breininger pochádzajúci zo spolkovej krajiny Sársko by podľa vyšetrovateľov mohol byť opäť v Nemecku, aby uskutočnil teroristický útok. Zahraničné tajné služby majú informácie, podľa ktorých 21-ročný Nemec opustil Pakistan a odcestoval do Európy.

Eric Breininger je považovaný za extrémne nebezpečného. Je o ňom známe, že absolvoval výcvik v tábore Únie islamského džihádu v afganskom pohorí Hindukúš a vo viacerých propagandistických videozáznamoch na internete uviedol, že chce zomrieť ako samovražedný atentátnik.

V jednom videoklipe v máji tohto roku uviedol: "Pochválený buď Alah, ktorý mi otvoril cestu k džihádu. So životom v Nemecku som už dávno skončil. Môj život bude spojený s džihádom. Ak to bude Božia vôľa, Alah ma k sebe zoberie ako mučeníka."

Nemeckí a americkí vyšetrovatelia si myslia, že Breininger predsa len plánuje vrátiť sa do Nemecka, aby uskutočnil svoje teroristické plány. Mladého Nemca, ktorý prijal meno Abdul Ghafar al-Almání, sprevádza jeho libanonský priateľ Husajn al-Malla. Tento Libanončan bol v úzkom kontakte s troma osobami, ktoré v Nemecku plánovali bombové útoky a pred rokom ich zadržali. Al-Malla patrí k obvineným v tomto prípade, považovaný je za kontaktnú osobu na islamistov v rôznych regiónoch Nemecka.

V posledných dňoch sa množia indície, že Breininger a al-Malla opustili Pakistan a mieria do Nemecka. Nemecký Spolkový kriminálny úrad 20. septembra písomne varoval rôzne orgány, že Breininger môže byť v sprievode jednej osoby na ceste do Nemecka, po čom sprísnili kontroly na vstupoch do krajiny, predovšetkým na letiskách a v prístavoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu