Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Teroristi verbujú čoraz viac detí na samovražedné útoky

(Zdroj: TASR)

ŽENEVA - Povstalecké skupiny v boji medzi terorizmom a protiterorizmom mobilizujú deti nielen na ich politické a vojenské ciele, ale používajú ich aj ako samovražedných bombových útočníkov. Uviedla to v utorok zvláštna predstaviteľka OSN pre deti a ozbrojené konflikty Radhika Coomaraswamyová, podľa ktorej sú deti takýmto spôsobom zneužívané v čoraz väčšej miere.

V správe, ktorú v utorok predložila Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve, konštatovala, že najmenej 1900 maloletých je vo vojenských väzniciach, z nich 500 sa nachádza v zariadeniach americkej armády, 1000 v irackých vojenských väzniciach. V Izraeli a na palestínskych územiach Izraelčania väznia 400 detí.

Deti ako samovražedných útočníkov používajú v Afganistane aj Iraku, ich počet však nie je známy. "Od ľudí v Iraku sme počuli, že od roku 2004 došlo k rapídnemu nárastu verbovania detí aj z dôvodu sektárskeho násilia," uviedla.

Podľa expertky OSN je rovnaká situácia v Afganistane, kde za posledných 18 mesiacov prudko stúplo verbovanie detí pozdĺž pakistanských hraníc. V súčasnosti zadržiavajú v Afganistane štyri deti po neúspešnom pokuse o samovražedný útok, dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu