Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Plánoval útok, teraz si posedí: Muža odsúdili v Británii na doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Na doživotie, najmenej však 15 rokov väzenia, odsúdili v stredu v Británii muža pochádzajúceho z mesta Rochester na juhu Anglicka za plánovaný útok dodávkou na dav na rušnej londýnskej ulici Oxford Street. Informovala o tom agentúra AP.

Lewis Ludlow (27) sa už na predošlom pojednávaní londýnskeho Ústredného kriminálneho súdu priznal k príprave teroristických činov a získavaniu peňazí pre militantnú skupinu Islamský štát (IS). Podľa sudcu Nicholasa Hilliarda bol Ludlow "veľmi hlboko oddaný násilnému extrémizmu". Sudca vyjadril presvedčenie, že Ludlow pripravoval "teatrálny" útok "s úmyslom zabiť mnohých ľudí". Podľa prokuratúry si svoje útočné plány spisoval, pričom označil londýnsku ulicu Oxford Street za "ideálny" terč, keďže sa tam pohybuje veľké množstvo ľudí a dalo "sa očakávať, že takmer 100 ich mohlo byť zabitých".

Polícia našla tieto poznámky roztrhané v koši na smeti, dokázala ich však opäť poskladať. Medzi "potenciálnymi miestami útoku" sa nachádzali aj londýnske múzeum voskových figurín Madame Tussauds, Katedrála sv. Pavla a šiitský chrám v meste Romford východne od Londýna. Súčasťou dôkazového materiálu získaného z Ludlowovho telefónu bol videozáznam, v ktorom prisahá vernosť IS, a zábery rušných priestranstiev, zhotovené podľa prokuratúry v rámci "nepriateľského prieskumu".

Ludlowa, ktorý v minulosti prestúpil na islam, zastavili vlani vo februári na londýnskom letisku Heathrow, keď sa pokúšal odletieť na Filipíny, kde sa podľa prokuratúry chcel pridať k militantom IS. Neskôr plánoval zaútočiť v Londýne a údajne si založil facebookový účet s názvom Starožitné zbierky, čo malo slúžiť na posielanie peňazí militantom na Filipínach. Zatkli ho nakoniec vlani 18. apríla.

Viac o téme: PlánovanieMužTerorizmusDoživotieSúd útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu