Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Napätie v Afganistane neustále stúpa: Niekoľko stoviek škôl muselo ostať zavretých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Afganské úrady zatvorili stovky škôl v západoafganskej provincii Faráh po tom, čo v tejto oblasti došlo k mimoriadne prudkým bojom medzi militantmi z hnutia Taliban a vládnymi silami. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Vo Faráhu je v súčasnosti zatvorených 411 vzdelávacích inštitúcií vrátane 379 základných a 32 stredných škôl, ako aj školiace strediská pre učiteľov, ktoré dovedna navštevovalo 140.000 žiakov a študentov, povedal predstaviteľ afganského ministerstva školstva Sádik Halímí.

V utorok údajne až 1000 bojovníkov Talibanu zaútočilo na mesto Faráh - metropolu rovnomennej provincie -, čo vyvolalo 22 hodín trvajúce intenzívne boje s afganskými bezpečnostnými silami. Tie si vyžiadali životy 35 afganských vojakov a policajtov, ako aj približne 300 militantov. Talibom sa na niekoľko hodín podarilo ovládnuť hlavné námestie vo Faráhu, až kým ich na ústup nezahnali afganské špeciálne jednotky so vzdušnou podporou amerického letectva.

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa v posledných rokoch zhoršuje s tým, ako radikálny Taliban silnie. Americké zdroje odhadujú, že islamistickí fundamentalisti z tohto hnutia kontrolujú momentálne približne 13 percent územia krajiny; podľa iných údajov by však tento podiel mohol dosahovať až 40 percent.

Kriketový zápas poznačil teroristický útok

Najmenej osem ľudí zahynulo v noci na sobotu po troch po sebe nasledujúcich explóziách na športovom štadióne počas kriketového zápasu na východe Afganistanu. Informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Najmenej 45 ďalších osôb utrpelo zranenia pri výbuchoch v meste Džalalabad v provincii Nangarhár, pričom medzi zranenými má byť aj niekoľko miestnych predstaviteľov. K explóziám došlo v čase, keď sa stovky divákov a hráči zhromaždili na nočný kriketový zápas počas posvätného pôstneho mesiaca ramadán, píše agentúra AP. Sedem zranených je podľa úradov v kritickom stave.

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nik neprihlásil a nie sú známe informácie ani o druhu výbušnín. Útok sa naďalej vyšetruje.

V Džalalabade prišlo o život deväť ľudí a 36 ďalších utrpelo zranenia aj v nedeľu, keď militanti zaútočili na jednu z vládnych budov v meste. Na východe Afganistanu, predovšetkým v provincii Nangarhár, sú aktívni povstalci z hnutia Taliban i teroristická organizácia Daeš.

Viac o téme: VýbuchŠtadiónútok Džalalabad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu