Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poplach vo Frankurte: Pre 50-kilovú bombu v rieke evakuovali tisíc ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRANKFURT NAD MOHANOM - Bombu z druhej svetovej vojny dnes bezpečne odstránili z rieky Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, kde kvôli tomu evakuovali takmer tisíc ľudí. Napokon sa ukázalo, že 50-kilogramová letecká bomba nepotrebuje zneškodniť, pretože nemala detonátor, uviedla polícia.

Okrem evakuácie ľudí zastavili dnes kvôli vyzdvihnutiu bomby aj dopravu na cestách pri Mohane, lodnú dopravu na rieke a zatvorené zostali aj obe neďaleké múzeá.

Nálož sa našla v utorok v koryte rieky Mohan, a to počas cvičenia policajných a záchranárskych potápačov, ktoré sa konalo v blízkosti múzea Städel a mosta Holbeinsteg vyhradeného pre peších.

Polícia následne tento most, priľahlú časť nábrežia, ako aj cyklotrasu, uzavrela. Meter dlhá bomba bola vyrobená v USA a pravdepodobne naplnená zmesou trinitrotoluénu, povedal agentúre DPA pyrotechnik Rene Bennert z oddelenia likvidácie bômb v Darmstadte.

"Bombu sme preskúmali a po zistení, že nemá detonátor, sme mohli vyhlásiť koniec poplachu," povedal. Bomba bude uložená s ďalšími podobnými nálezmi v Hesensku, kde sa nachádza Frankfurt, kým ju nepresunú na kontrolovanú likvidáciu do Saska, dodal Bennert. Spoločne s kolegom ich ročne volajú na likvidáciu bômb 30 až 40-krát.

Nájdenie bômb z druhej svetovej vojny nie je v Nemecku ničím zriedkavým. Jedným z posledných nálezov bola 1,8 tony vážiaca letecká bomba, ktorý zlikvidovali na Štedrý deň v juhonemeckom Augsburgu. 

Viac o téme: Frankfurt nad Mohanom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu