Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polícia našla mobilný telefón páchateľa útokov v Paríži: Neuveríte, kde bol!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgickej polícii sa podarilo nájsť mobilný telefón teroristu Brahima Abdeslama, ktorý sa vlani odpálil počas útokov v Paríži. Telefón našli pod hŕbou papierov na policajnej stanici v bruselskej štvrti Molenbeek, informoval dnes belgický denník La Derniere Heure.

Policajti v Molenbeeku zhabali mobilný telefón Brahima Abdeslama vo februári 2015 pri vyšetrovaní prípadu pašovania drog. Keď bol neskôr Abdeslam podozrivý z plánovania odchodu do Sýrie, začala sa o neho zaujímať protiteroristická policajná zložka známa pod skratkou DR3. Tá chcela telefón podrobiť analýze a vypýtala si ho od miestnej polície, ale aparát zrazu bez stopy zmizol.

Údaje z telefónu polícia našťastie predtým zálohovala. Vyšetrovatelia z nich získali viacero čísel osôb, ktoré sú dnes známe z účasti na teroristických útokoch v Paríži a Bruseli. Prípadom strateného telefónu sa zaoberala policajná inšpekcia, ktorá zo straty vinila protiteroristické oddelenie. La Derniere Heure však mal už vlani informáciu, že za stratu telefónu je zrejme zodpovedná polícia v Molenbeeku.

Táto informácia sa ukázala minulý týždeň ako pravdivá – telefón našli pod hŕbou papierov na policajnom riaditeľstve v Molenbeeku, informoval denník. Oficiálne to dnes pre belgickú rozhlasovú a televíznu stanicu RTBF potvrdil hovorca policajného riaditeľstva Brusel-Západ Johan Berckmans. Dodal, že prostredníctvom vnútornej kontroly na riaditeľstve teraz zisťujú, prečo sa telefón pôvodne stratil a ako je možné, že ho zrazu našli pod kopou papierov.

Brahim Abdeslam bol jedným zo samovražedných atentátnikov, ktorí počas vlaňajších teroristických útokov v Paríži odpálili nálož na vlastnom tele. Po masakre sa v Bruseli niekoľko mesiacov ukrýval jeho brat Salah Abdeslam, jediný žijúci páchateľ útokov v Paríži.

V Molenbeeku sa zdržiavali viacerí radikáli zapletení do útokov v Paríži z novembra 2015, ako aj do neskorších útokov v Bruseli z marca 2016. Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM)v súčasnosti v tejto štvrti registruje 57 zradikalizovaných a podozrivých osôb. Podľa belgických tajných služieb je v Bruseli 30 radikálnych salafistických mešít.

Viac o téme: MobilBelgickoBrahim Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu