Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mimoriadny poplach v Bruseli: Bombové hrozby a šialený útok na policajtov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Premávka vlakov a prostriedkov mestskej hromadnej dopravy, ktoré obsluhujú bruselskú železničnú stanicu Gare du Nord, bola dnes na necelé dve hodiny prerušená kvôli telefonickému varovaniu o uložení bombovej nálože. Išlo o falošný poplach, uviedla televízna stanica RTBF.

K pozastaveniu vypravovania vlakov a k evakuácii budovy železničnej stanice došlo krátko po 13.00 h na príkaz polície. Súčasne boli zastavené vlaky, ktoré smerovali do tejto stanice, a evakuovaná bola aj neďaleká budova, v ktorej sídli bruselská prokuratúra. V tej sa mala podľa anonymného telefonátu taktiež nachádzať bombová nálož.

Polícia pre istotu stopla aj premávku električiek a autobusov, ktoré majú zastávku na Gare du Nord a uzavrela prístupové cesty, čo spôsobilo dopravný chaos v severnej časti mesta. K obnoveniu železničnej a cestnej premávky došlo o 14.30 h, po tom, ako sa bezpečnostné sily presvedčili, že išlo o falošný poplach. Belgický národný železničný dopravca však kvôli zásahu do bežného cestovného poriadku upozorňuje na vážne meškania vlakov v priebehu celého dňa.

Bodli dvoch policajtov, útok mohol súvisieť s terorizmom

Belgická prokuratúra dnes informovala o prípade dvoch pobodaných policajtov v Bruseli, v ktorom by mohlo ísť o čin motivovaný terorizmom. Nemenovaný útočník bodol dnes v bruselskej štvrti Schaerbeek jedného policajta do krku a druhého do brucha a následne z miesta činu ušiel. Páchateľa zadržala ďalšia skupina policajtov. Útočník sa bránil a jednému z policajtov rozbil nos. Ďalší z hliadky ho postrelil do nohy.

Máme dôvody domnievať sa, "že tento čin súvisel s terorizmom", vyhlásil hovorca federálnej prokuratúry Eric Van Der Sypt. Bližšie podrobnosti k incidentu neposkytol, nevysvetli ani dôvod, prečo sa prokuratúra domnieva, že išlo o čin súvisiaci s terorizmom. V Belgicku panuje vysoký stupeň bezpečnostnej pohotovosti po bombových útokoch na bruselskom letisku a v metre, pri ktorých prišlo v marci o život 32 ľudí.

Na policajtov útočil údajne bývalý belgický vojak 

Podozrivým, ktorého dnes zadržala belgická polícia v prípade útoku nožom na dvoch policajtov v Bruseli, je 43-ročný občan Belgicka identifikovaný ako Hicham D. Dom podozrivého v susedstve incidentu okamžite prehľadala polícia, pričom zbrane ani výbušniny sa nenašli.

Denník Le Soir s odvolaním sa na zdroje z kancelárie prokurátora napísal, že ide o bývalého príslušník belgickej armády, ktorého v roku 2009 prepustili zo služby. Podozrivého vyšetrovatelia poznali kvôli jeho kontaktom s osobami, ktoré odišli do Sýrie bojovať po boku islamských extrémistov.

Na mieste útoku sa ako dôkazový materiál našiel tmavozelený univerzálne využiteľný príbor, podobný tomu, aký používajú vojaci. Či išlo aj o útočnú zbraň, sa dosiaľ nepotvrdilo. Vyšetrujúci sudca, ktorý sa zameriava na prípady súvisiace s terorizmom, rozhodne o tom, či by mal Hicham D. ostať vo vyšetrovacej väzbe, doplnila prokuratúra. Zranení policajti ani podozrivý nie sú v ohrození života. 

Viac o téme: BombaPoplachBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu