Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzski žiaci sa budú učiť, ako sa zachovať pri teroristickom útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska vláda predstavila dnes plán, v rámci ktorého by sa mali žiaci učiť, ako reagovať na prípadné teroristické útoky na školách. Informovala o tom agentúra AP.

Sériu protiteroristických opatrení zameraných na vzdelávacie inštitúcie spoločne prezentovali ministerka školstva Najat Vallaudová-Belkacemová a šéf rezortu vnútra Bernard Cazeneuve. Každá škola by podľa návrhu ministrov mala trikrát ročne organizovať bezpečnostné cvičenie.

Počas jedného z nich by sa mali deti naučiť, ako sa ukryť alebo utiecť v prípade, ak by sa v budove školy nachádzal jeden alebo viacerí útočníci. Žiaci vo veku 13-14 rokov by tiež mali zvládnuť základy prvej pomoci. Ministri okrem toho chcú, aby okolie škôl strážili policajné hliadky.

Budeme venovať mimoriadnu pozornosť ochrane škôl a ich okolia 

Nielen na začiatku nového školského roka, ale v jeho celom priebehu mienia francúzske bezpečnostné zložky venovať mimoriadnu pozornosť ochrane vzdelávacích zariadení a ich okolia. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva v Paríži.

Podľa jeho slov bude ochrana škôl na začiatku školského roka masívna, nasadených bude preto aj 3000 príslušníkov žandárskeho zboru zo zálohy. Francúzsko sa ešte nespamätalo zo šokov po viacerých teroristických útokoch, a to nielen v Paríži, ale aj v Nice a v kostole v Normandii, ktoré spáchali islamisti.

Viac o téme: TerorizmusFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu