Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Krvavé útoky Talibanu trvali niekoľko hodín: Zahynulo desať ľudí, vrátane policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganské sily ukončili dnes ráno niekoľkohodinovú vlnu útokov militantného hnutia Taliban blízko španielskeho veľvyslanectva v Kábule, pri ktorej zahynuli dvaja cudzinci vrátane španielskeho pracovníka bezpečnostnej služby, ako aj štyria afganskí policajti a rovnaký počet útočníkov.

Okrem obetí na životoch hlásili taktiež zranenia deviatich afganských civilistov. Ďalších 47 Afgancov a cudzincov zachraňovali z okolitých budov, kde po uzavretí okolia zostali uväznení. Prerušovaná streľba a výbuchy trvali až do skorých ranných hodín.

Taliban sa k najnovším útokom v Kábule následne prihlásil a za ich terč označil "penzión okupantov". Stalo sa tak iba niekoľko dní po návrate afganského prezidenta Ašrafa Ghaního z mierovej konferencie v Pakistane, kde hľadal podporu na oživenie mierových rokovaní s Talibanom. Ten sa vo svojom dnešnom vyhlásení vysmieva, že "zahanbil" vládne orgány, ktoré neboli schopné útokom v centre Kábulu zabrániť.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vyhlásil, že ho vykonal samovražedný útočník. Príslušník afganskej polície povedal, že je stále možné, že sa v okolí skrývajú ďalší útočníci. "Zablokovali sme všetky cesty a hľadáme (ich)," dodal. 

Odpálili auto naložené výbušninou

Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.Útoky v prísne stráženom okolí španielskeho veľvyslanectva sa začali v piatok okolo 18.00 h miestneho času (14.30 SEČ), keď samovražedný útočník odpálil pri budove penziónu auto naložené výbušninou, na čo traja ozbrojenci spustili paľbu na príslušníkov bezpečnostných síl. 

Neďaleko španielskej ambasády v Kábule sa nachádza viacero zahraničných veľvyslanectiev a vládnych budov. Po tomto incidente bola na mieste hlásená streľba a počas toho, ako sa afganské sily pokúšali z miesta vyhnať talibov, došlo k minimálne piatim ďalším explóziám.

Pri vzájomných zrážkach boli zabití dvaja militanti a traja alebo štyria ďalší sa skrývali v zmienenom penzióne, uviedol šéf kábulskej polície. Dodal, že polícii sa zároveň podarilo z budovy vyslobodiť troch Španielov a nijaký ďalší cudzinec sa v nej už nenachádza. Či zmienený penzión patrí k španielskej ambasáde, nie je celkom zrejmé, dodala AP. Zabitie španielskeho policajta potvrdil aj španielsky premiér Mariano Rajoy. Zdôraznil pritom, že útok nebol namierený voči samotnému španielskemu veľvyslanectvu. 

Šéf afgánskej tajnej služby podal demisiu

Afganský prezident Ašraf Ghaní prijal dnes demisiu šéfa afganskej tajnej služby Rahmatulláha Nábila. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na prezidentský palác. Nábil sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť vo štvrtok večer v reakcii na útoky militantného hnutia Taliban na letisko spojené s vojenskou základňou pri meste Kandahár.

Pri bojoch medzi afganskými vládnymi silami a Talibanom, ktoré tam vypukli v utorok a trvali viac ako 24 hodín, zahynulo 61 ľudí - 38 civilistov, desať vojakov, dvaja policajti a 11 teroristov.

Nábil bol šéfom Národného riaditeľstva pre bezpečnosť (NDS) od roku 2010. Kritiku si vyslúžil už pred časom za zlyhanie afganskej tajnej služby po tom, ako sa v septembri militantom z Talibanu podarilo dočasne obsadiť mesto Kundúz ležiace na severe krajiny.

Viac o téme: KábulTalibanRahmatulláha Nábila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu