Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za novinára Foleyho žiadali 100-miliónové výkupné

James Foley
James Foley (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Únoscovia zavraždeného amerického novinára Jamesa Foleyho boli údajne ochotní prepustiť ho na slobodu výmenou za vysoké výkupné vo výške 132 miliónov dolárov (takmer sto miliónov eur).

Vo štvrtok to potvrdil šéf mediálneho koncernu GlobalPost, pre ktorý Foley pracoval. Militanti z Islamského štátu mali firmu prvýkrát kontaktovať ešte minulý rok.

Štyridsaťročného reportéra bostonského GlobalPost uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Radikáli z Islamského štátu tento týždeň zverejnili video, na ktorom novinárovi odťali hlavu.

Pápež František telefonoval s rodičmi zavraždeného amerického novinára

Pápež František telefonoval vo štvrtok s rodičmi amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti z Islamského štátu (IS). Informoval o tom pápežov hovorca Federico Lombardi. Podrobnosti však neuviedol.

Vatikán v minulosti opisoval podobné telefonáty pápeža ako súkromnú záležitosť a obsah rozhovorov nezverejňoval. Rodina zavraždeného sa k telefonátu odmietla vyjadriť, napísala agentúra AP.

Militanti z IS zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012. Totožnosť maskovaného muža, ktorý novinárovi odrezal hlavu, zatiaľ nie je známa.

Páchateľov prízvuk však nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť o britského občana. Muž vo videu uviedol, že smrť novinára je odpoveďou na nariadenie prezidenta USA Baracka Obamu letecky zasiahnuť proti pozíciám IS na severe Iraku.

Rusko označilo smrť amerického novinára za "barbarskú vraždu"

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo smrť amerického novinára Jamesa Foleyho za "barbarskú vraždu", ktorú majú na svedomí militanti z Islamského štátu (IS), informovala dnes agentúra ITAR-TASS.

"Neexistuje a ani nemôže existovať ospravedlnenie za takéto neľudské činy. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a kolegom novinára," uviedol splnomocnenec ruského ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva, demokraciu a zákonnosť Konstantin Dolgov.

Poznamenal, že ochrana práv novinárov si vyžaduje spoločné a aktívne kroky medzinárodného spoločenstva, príslušných ľudskoprávnych a mimovládnych organizácií, ako aj OSN, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Rady Európy.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu