Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodca kaukazských povstalcov Doku Umarov je mŕtvy, tvrdia islamisti

Doku Umarov
Doku Umarov (Zdroj: internet)

MOSKVA - Stránka blízka militantom dnes priniesla správu o zabití Doku Umarova, vodcu islamských povstalcov na ruskom severnom Kaukaze. Oznámila to agentúra Reuters.

Internetová stránka kavkazcenter.com nešpecifikovala kedy a za akých okolností Umarov zahynul. Najhľadanejšieho muža Ruska pritom označila mučeníka, ktorý venoval 20 rokov svojho života v prospech islamského džihádu. 

Ďalšiu z informácií o údajnej smrti vodcu samozvaného "Kaukazského emirátu" zatiaľ nepotvrdili iné zdroje. Jej pravdivosť nemohol potvrdiť ani hovorca ruského Národného protiteroristického výboru. Viaceré takéto fámy z minulosti sa ukázali byť nepravdivé.

Predchádzajúca správa o Umarovovej smrti bola zverejnená v januári tohto roku, krátko pred otvorením zimných olympijských hier v Soči. 

Čečenec Umarov (49) sa prihlásil k zodpovednosti za bombový útok na moskovské letisko Domodedovo v roku 2011, pri ktorom zahynulo 37 ľudí, ako aj za samovražedné bombové útoky v moskovskom metre z roku 2010, ktoré si vyžiadali 40 obetí. Vlani sa tiež vyhrážal, že prekazí olympijské hry v Soči. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu