Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Taliban zaútočil na cudzincov v Kábule: Medzi obeťami aj pracovníci OSN a MMF!

Pri útoku na reštauráciu prišlo o život najmenej 14 ľudí Zobraziť galériu (5)
Pri útoku na reštauráciu prišlo o život najmenej 14 ľudí (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Na 21 stúpol počet obetí piatkového samovražedného útoku a streľby v cudzincami navštevovanej libanonskej reštaurácii v Kábule. Informovala o tom dnes afganská polícia. K teroristickému činu sa prihlásil Taliban. Veliteľ kábulskej polície Mohammad Záhir Záhir uviedol, že pri útoku zahynulo 13 cudzincov a osem Afgancov.

Medzi obeťami, z ktorých je päť žien, sú aj stály predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) v Afganistane, Libanončan Wábil Abdalláh, ako aj štyria pracovníci Organizácie Spojených národov (OSN), uviedla britská spravodajská stanica BBC. Poznamenala, že medzi mŕtvymi sú občania Kanady a jeden občan Británie.

Informoval o tom v noci nadnes prostredníctvom svojho hovorcu generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý útok čo najdôraznejšie odsúdil. Kábulská polícia uvádza 16 obetí na životoch, pripomína agentúra AP.  

"Útoky, ktorých terčom sú civilisti, sú neakceptovateľné a sú flagrantným porušením medzinárodného humanitárneho práva," vyhlásil hovorca OSN a tlmočil Panov apel, že útoky "musia okamžite prestať"

Kábulská polícia v noci nadnes informovala, že medzi 16 obeťami útoku je 13 cudzincov a traja Afganci. Afganské úrady zatiaľ nezverejnili identitu ani štátnu príslušnosť žiadnej z obetí. Ministerstvo vnútra oznámilo, že obeťami sú aj štyri ženy.

Pokiaľ ide o totožnosť obetí, šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová v noci nadnes s ľútosťou informovala, že medzi nimi je aj stály predstaviteľ MMF v tejto krajine, 60-ročný libanonský občan Wábil Abdalláh.  

Nemenovaný diplomat uviedol, že medzi obeťami atentátu z radov zamestnancov OSN je jeden Pakistanec a jeden Američan. OSN zatiaľ tieto informácie nepotvrdila. 

Agentúry spresnili, že veľvyslanectvá Nemecka a Británie v Kábule preverujú informácie o svojich občanoch, ktorí mohli prísť o život pri útoku.

Útok sa začal samovražedným atentátom, ktorý sa odohral pred hlavným vchodom do reštaurácie La Taverna du Liban. V chaose, ktorý nastal po explózii, do reštaurácie cez kuchyňu prenikli ďalší dvaja útočníci. Paľba, ktorú vzápätí spustili, si vyžiadala životy najmenej 16 ľudí. Medzi obeťami je aj libanonský majiteľ reštaurácie, informoval zdroj v kábulskej polícii. O život prišli aj všetci traja útočníci.

K atentátu na cudzincami vyhľadávanú reštauráciu a k následnej streľbe v nej sa prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré deklarovalo, že jeho hlavným cieľom boli cudzinci, pričom spomínalo zabitie "predstaviteľov Nemecka". Nemecké ministerstvo zahraničných vecí tieto dohady zatiaľ nepotvrdilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu