Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vodcu al-Kájdy zabili počas krvavej rodinnej hádky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Regionálny líder al-Kájdy v Jemene prišiel dnes o život pri krvavom riešení rodinného sporu. Jeho nevlastný brat ho zabil počas rannej modlitby v mešite. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tárik Dahab stál na čele al-Kájdy v juhojemenskej provincii Bajdá. Bol švagrom známeho radikálneho duchovného Anwara Awlakího, ktorý v roku 2011 zahynul pri americkom nálete.

Tárika Dahaba sa spolu s piatimi telesnými strážcami usmrtil jeho nevlastný brat Házim so skupinou kmeňových bojovníkov. K útoku došlo v mešite v meste Manasa juhovýchodne od metropoly Saná.

Tárikovi prívrženci neskôr z pomsty vyhodili do povetria dom Házima, ktorý zahynul v jeho troskách. Vodcom al-Kájdy v provincii Bajdá by sa mal podľa očakávaní stať ďalší z bratov, Nabíl. Medzi bratmi prebiehal ostrý spor o vodcovstvo v kmeni Dahab.

Organizácia al-Kájdy na Arabskom polostrove pôsobiaca v Jemene patrí medzi najaktívnejšie a najnebezpečnejšie odnože tejto teroristickej siete. Skupina využíva dlhodobú politickú krízu a nepokoje v Jemene na posilnenie svojich pozícii, pričom sa jej podarilo ovládnuť rozsiahle územia prevažne na juhu krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu