Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Za haváriu lietadla pri ktorej zahynulo 65 ľudí nesie vinu kapitán

BIŠKEK - Za augustovú leteckú haváriu, pri ktorej zahynulo 65 ľudí, nesie vinu kapitán lietadla. Oznámil to v utorok kirgizský minister dopravy Nurlan Slaimanov vychádzajúc zo záverov vyšetrovania.

"Vyšetrovacia komisia dospela k tomuto záveru po preverení všetkých detailov" a komunikácie medzi posádkou stroja. Príčinou nehody bola "chyba pilota alebo zlyhanie ľudského faktora", doplnil Slaimanov. Minister však podotkol, že proces vyšetrovania nie je ešte oficiálne ukončený.

V septembri kirgizská vláda informovala o zadržaní pilota Juriho Gončarova pre podozrenie z porušenia letových predpisov. Výsledkom jeho nezodpovedného konania mala byť smrť väčšiny z 90 pasažierov lietadla. Všetkým sedem členov posádky nehodu, ktorá bola najhoršou v histórii tejto postsovietskej krajiny, prežilo.

Pri tragickej nehode v Kirgizsku z 24. augusta 2008 zahynulo 65 ľudí. Lietadlo typu Boeing 737 kirgizskej spoločnosti Itek Air s 90 ľuďmi na palube sa zrútilo krátko po štarte z letiska v metropole krajiny Biškek. Posádka lietadla krátko predtým hlásila technické problémy.

Kapitán sa neúspešne pokúsil o návrat na letisko a núdzovo pristál neďaleko odletovej plochy, pričom stroj zachvátil požiar. Zo 48 cudzincov, ktorí v lietadle našli svoju smrť, bolo 41 Iráncov. Stroje spoločnosti Itek Air majú zákaz lietať v európskom vzdušnom priestore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu