Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Texase pred Ikom evakuovali 1,2 milióna ľudí

GALVESTON, Texas - Z pobrežných oblastí Texasu, ktoré ohrozuje hurikán Ike, doteraz evakuovali vyše milióna obyvateľov. Pre televíznu stanicu CNN to v piatok uviedol texaský guvernér Rick Perry, pričom počet evakuovaných odhadol na 1,2 milióna.

Pohotovosť platí na 640-kilometrovom úseku pobrežia Mexického zálivu na území štátov Texas a Louisiana, ktoré by mal Ike zasiahnuť už v nasledujúcich hodinách. Priamy zásah očakáva texaské mesto Galveston a jeho okolie, kde hrozia rozsiahle záplavy. Značné škody predpovedajú aj v blízkom Houstone, ktorý je štvrtým najväčším mestom USA.

"Príde chvíľa, keď Matka príroda prekoná všetko vaše úsilie, ale postupujeme najlepšie, ako vieme, a rozbehli sme veľkú evakuáciu," povedal Perry. "Myslím, že z oblasti už evakuovali 1,2 milióna" ľudí, vrátane 12 500 pacientov vyžadujúcich si osobitnú starostlivosť, dodal guvernér. V rozhovore pre spravodajský kanál Fox News Perry opísal Ika ako "monštrum medzi búrkami" a zostávajúcich obyvateľov na pobreží vyzval na odchod.

Meteorológovia predpovedajú, že hurikán udrie na pobrežie vetrom s rýchlosťou prevyšujúcou 190 kilometrov za hodinu. Vyvolaný príboj podľa nich dosiahne výšku dvojpodlažného domu. Priamo ohrozených je asi 3,5 milióna ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu