Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Texas stále sužuje tropická depresia: Harvey si už vyžiadal najmenej 35 obetí

Hurikán Harvey devastuje USA Zobraziť galériu (6)
Hurikán Harvey devastuje USA (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Na najmenej 35 vzrástol už počet obetí tropickej búrky Harvey, ktorá zasiahla americký štát Texas. Ďalších 17 ľudí zostáva stále nezvestných, informovala dnes agentúra Reuters. Búrka a ňou spôsobené rozsiahle záplavy vyhnali od minulého piatka z domovov okolo 32.000 ľudí, ktorí sa uchýlili do viac ako 230 provizórnych útulkov a evakuačných centier.

Celkovo bolo zachránených približne 13.000 obyvateľov zaplavených lokalít. Okolo 200.000 postihnutých domácností požiadalo americké federálne úrady o núdzovú finančnú pomoc. Bez dodávok elektriny zostalo zhruba 250.000 domov a firiem. Kvôli povodniam museli uzavrieť aj najväčšiu ropnú rafinériu v USA v texaskom Port Arthure. 

Hurikán Harvey devastuje USA
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Záplavy do veľkej miery paralyzovali texaský Houston, ktorý je štvrtým najľudnatejším mestom USA. Povodňová voda v Houstone už začala v stredu mierne opadávať a miestne úrady chcú v najbližších dňoch postupne obnoviť autobusovú a vlakovú dopravu a odvoz komunálneho odpadu. 

Hurikán Harvey devastuje USA
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) v stredu večer prekategorizovalo Harvey, ktorý pôvodne zasiahol pevninu ako hurikán štvrtej kategórie, z búrky na tropickú depresiu. Zároveň však varovalo pred ďalšími výdatnými zrážkami a hroziacimi záplavami na juhovýchode Texasu a v juhozápadnej Louisiane. Rozpad búrkového systému sa očakáva v priebehu najbližších troch až štyroch dní. 

Hurikán Harvey devastuje USA
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Harvey devastuje USA
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Hurikán Harvey devastuje USA
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Venezuela a Mexiko ponúkajú pomoc zaplavenému Texasu

Venezuela a Mexiko odložili v stredu bokom svoje spory so Spojenými štátmi a ponúkli pomoc ľuďom postihnutým hurikánom Harveym, ktorý spôsobil mohutné povodne v Texase. "Vždy budeme stáť pri americkom ľude," vyhlásil venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza a informoval o finančnej pomoci vo výške päť miliónov dolárov postihnutým rodinám v Houstone a Corpus Christi.

Pomoc prichádza aj napriek nedávnym novým americkým sankciám voči Caracasu a vyjadreniam prezidenta Donalda Trumpa, že nevylučuje "vojenskú možnosť" pri riešení situácie vo Venezuele, ktorá bojuje s veľkou hospodárskou a politickou krízou. Peniaze by mali prísť od firmy Citgo, americkej pobočky venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti, ktorá bola tiež cieľom sankcií zo strany USA. Zatiaľ nie je jasné, či Washington ponuku prijme, uvádza agentúra AP.

Mexiko, ktorého vzťahy s USA sú tiež napäté v súvislosti s Trumpom presadzovaným hraničným múrom a rokovaniami o dohode o slobodnom obchode NAFTA, taktiež ponúkol Texasanom pomoc.
Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson, ktorý v stredu rokoval vo Washingtone so svojím mexickým partnerom Luisom Videgarayom, mu poďakoval s tým, že je to "veľmi štedré od Mexika ponúkať pomoc v takomto veľmi, veľmi náročnom čase". "Sme susedia, sme priatelia a toto je to, čo priatelia robia," odpovedal Videgaray.

Viac o téme: TexasHurikán Harvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu