Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hurikán Harvey zasiahol americký Texas: Obrovské škody, počasie si pripísalo už dve obete!

Hurikán Harvey Zobraziť galériu (8)
Hurikán Harvey (Zdroj: SITA/AP)

CORPUS CHRISTI - Hurikán Harvey, ktorý v piatok v noci zasiahol pevninu amerického štátu Texas zoslabol na tropickú búrku, no aj napriek tomu môže na jeho území spôsobiť značné škody. odľa Národného hurikánového centra (NHC), môže mať dážď sprevádzajúci živel za dôsledok rozsiahle záplavy.

Hurikán Harvey, ktorý v piatok v noci zasiahol pevninu amerického štátu Texas a počas soboty zoslabol na tropickú búrku, postupuje ďalej do vnútrozemia. Ako informuje agentúra AP, živel po sebe zanechal veľké materiálne škody, ktorých celkový rozsah úrady pre zhoršené podmienky nemôžu ešte určiť, výpadky elektriny a 14 zranených. Z Aransasu hlásia zranených, podľa sudcu C.H. "Burta" Millsa Jr. ide len o ľahké poranenia spôsobené pošmyknutiami a pádmi.

Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (8)

Podľa texaského guvernéra Grega Abbotta v sobotu prišlo v dôsledku Harveyho o elektrinu zhruba 300-tisíc odberateľov. Ako tiež uviedol, môže trvať niekoľko dní, než prívod elektrickej energie znova obnovia. Jedným z najviac zasiahnutých miest je podľa odhadov pobrežné mesto Rockport. Jeho starosta Charles "C.J." Wax uviedol, že živel spôsobil "rozsiahlu spúšť" a poškodil domy, podniky aj školy a niektoré stavby úplne zničil. Mesto tiež prišlo o telefónne pripojenie a aj ďalšie formy komunikácie sú obmedzené.

Škody hlásia aj z mesta Corpus Christi, kde búrka poškodila jeden z najväčších petrochemických prístavov v USA. Okrem toho v okolí mesta pobrežná hliadka zachránila z lodiek a člnov 20 ľudí v tiesni.

Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (8)

Odborníci varujú, že zasiahnuté regióny môžu očakávať silné záplavy, ktoré môže spôsobiť prudký sprievodný dážď. Podľa predpovedí by počas týždňa mohlo napadať ešte 100 centimetrov zrážok. V Houstone, ktorý je náchylný k povodniam, úrady vyhlásili výstrahu pred týmto živlom a vyzvali ľudí, aby neopúšťali svoje domovy. Južne od mesta zase nariadili evakuáciu 4 500 väzňov z troch väzníc v okrese Brazoria, ktoré ohrozila stúpajúca hladina rieky Brazos. Varovanie pred extrémnym počasím vydali úrady aj v susednom štáte Louisiana.

Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (8)

Americký prezident Donald Trump sa stretol s vládnymi činiteľmi, aby prediskutoval ďalší postup v súvislosti so škodami a povodňami, informoval v sobotu Biely dom. Okrem toho sa prostredníctvom videohovoru z Camp Davidu spojil s príslušnými orgánmi a poveril ich, aby aj naďalej zotrvali vo svojej činnosti. Vyzdvihol, že prvoradou prioritou je záchrana životov.

Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (8)

Harvey dosiahol pevninu ako hurikán štvrtej kategórie podľa päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice, a to na dvoch miestach. Najprv severovýchodne od mesta Corpus Christi a o pár hodín neskôr severne od mesta Rockport. Rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádzal, vtedy dosahovala 215 kilometrov za hodinu, čím sa stal najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahol pevninu USA za uplynulých 13 rokov.

V priebehu dňa však zoslabol a rýchlosť vetra dosahovala približne 113 kilometrov za hodinu, na základe čoho ho Národné hurikánové centrum prehlásilo za tropickú búrku. V sobotu v noci rýchlosť vetra dosahovala už len 64 kilometrov za hodinu. Podľa odborníkov Harvey počas nedele zrejme zoslabne a stane sa tropickou depresiou.

Škody po hurikáne Harvey
Zobraziť galériu (8)

Minimálne dve obete

Zo zatopených území v texaskej metropole Houston museli v dôsledku obrovských záplav po príchode hurikánu Harvey zachraňovať vyše 1000 osôb, informovala spravodajská stanica BBC. Národná meteorologická služba zaznamenala správy o piatich obetiach v oblasti Houstonu, čo však nebolo možné bezprostredne potvrdiť

Predpokladá sa, že záplavy v oblasti Houstonu sa ešte zhoršia a mohli by dosiahnuť "historických rozmerov", pričom "potenciálne významné záplavy sa očakávajú aj v iných oblastiach na juhovýchode (Texasu)", hovorí prognóza. Z postihnutého regiónu dosiaľ úrady potvrdili dvoch mŕtvych. V zdevastovanom Rockporte na pobreží zahynul obyvateľ podľa miestnych médií pri požiari domu.

Práve cez toto mesto Harvey v noci na sobotu prechádzal ako hurikán druhej najvyššej, štvrtej kategórie ako najsilnejší hurikán, aký zasiahol pevninu USA za 12 rokov. V sobotu sa pri pokuse prekonať zaplavené ulice v Houstone utopila žena.

Viac o téme: Spojené štátyHurikán Harvey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu