Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Macedónsko zažíva obrovskú katastrofu: Nebezpečná voda zabila minimálne 20 ľudí

Macedónsko zasiahli silné povodne Zobraziť galériu (4)
Macedónsko zasiahli silné povodne (Zdroj: SITA/AP)

SKOPJE - Na najmenej 20 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si v macedónskej metropole Skopje a okolí vyžiadali v noci nadnes záplavy vyvolané prívalovými dažďami. Oznámil to námestník macedónskeho ministra zdravotníctva Nikola Todorov, citovala ho agentúra DPA.

V dôsledku silnej búrky sa podľa skorších údajov macedónskeho ministerstva vnútra zranilo prinajmenšom 22 ľudí a šiesti ďalší boli vyhlásení za nezvestných. Do bezpečia zároveň previezli približne 1.000 osôb, z ktorých mnohé utrpeli vážne zranenia. Záchranárom a hasičom pri práci pomáhala aj armáda. 

Niektoré z obetí sa utopili vo svojich autách, ktoré zaplavila voda, uviedla spravodajská stanica BBC. Počas približne päťhodinovej búrky napadlo v Skopje asi 93 milimetrov zrážok, čo obvykle predstavuje priemerný úhrn za celý august. Hladina vody pritom v niektorých častiach zaplavenej metropole dosahovala výšku až 1,5 metra. 

FOTO Macedónsko zažíva obrovskú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pod vodou, ktorá okrem iného poškodila aj diaľničný obchvat Skopje, sa ocitli niektoré obytné štvrte macedónskej metropoly a obce Stajkovci, Aračinovo a Smiľkovci. Podľa zasahujúcich hasičov na niektorých miestach vznikli v dôsledku záplav veľké materiálne škody. Zdravotníci nariadili obyvateľom najviac postihnutých oblastí, aby na pitie a varenie používali len balenú vodu alebo vodu pochádzajúcu z cisterien mestskej správy. 

Zaplavených a bez elektriny je momentálne v oblasti množstvo domov, niektoré sa údajne aj zrútili. "Je to katastrofa. Nikdy sme nič podobné nezažili," povedal starosta hlavného mesta Kove Trajanovski. 

FOTO Macedónsko zažíva obrovskú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Macedónske orgány vyhlásili pre Skopje a tiež neďaleké mesto Tetovo stav ohrozenia, ktorý bude platiť nadchádzajúcich 15 dní, uviedla macedónska tlačová agentúra MIA. Varovanie pred povodňami bolo v hlavnom meste vyhlásené aj na dnešný večer.

FOTO Macedónsko zažíva obrovskú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PovodneObeteSkopje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu