Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kaliforniu opäť sužujú masívne požiare: Tisíce ľudí evakuovali, oheň sa šíri!

Kaliforniu opäť trápia požiare. Zobraziť galériu (4)
Kaliforniu opäť trápia požiare. (Zdroj: SITA)

SANTA BARBARA – Požiar na juhu Kalifornie už spálil asi 1000 akrov (približne 405 hektárov) lesného porastu a niekoľko tisíc ľudí muselo byť kvôli nemu evakuovaných. Podľa televíznej stanice CNN sa pritom požiar v okrese Santa Barbara rýchlo šíri.

Väčším hmotným škodám zabránil zrejme len fakt, že vietor v kritickej chvíli plamene obrátil bokom od ľudských obydlí.

Najkritickejšia situácia vznikla okolo hojne navštevovaných turistických letovísk v okrese Santa Barbara. Polícia vypratala niekoľko kempov, svoje domovy museli opustiť aj obyvatelia asi päťdesiatich domov v regióne Paradise Canyon. Podľa záchranárov ale nikto zranený nebol. Polícia preventívne evakuovala až 6000 ľudí, ktorí cez víkend, predĺžený o pondelkový Deň obetí vojny, táborili v obľúbenom kempe White Rock Campground.

Kaliforniu opäť trápia požiare.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Silný vietor boj s ohňom komplikuje. Hasičské lietadlá totiž nemôžu vzlietnuť, takže v ťažkých poveternostných podmienkach môžu záchranári nasadiť do boja s ohňom len vrtuľníky. Ich zásahy tak stačia len na to, aby sa požiar nerozšíril do obývaných miest. Hasiči do boja s plameňmi vyslali na 700 mužov.

Požiar, ktorý vypukol v pondelok popoludní, sa inak rýchlo šíri. Hasiči ho dostali pod kontrolu len asi v piatich percentách, informoval hovorca americkej lesnej správy Andrew Madsen. Príčinu vzniku požiaru policajti zatiaľ nepoznajú.

Požiar spôsobil menšie materiálne škody na jednej konskej stanici, ale rýchlo sa šíril do hĺbky lesnej prírodnej rezervácie Los Padres National Forest, teda ďalej od ľudských obydlí a infraštruktúry.

Santa Barbara leží necelých 140 kilometrov severozápadne od centra Los Angeles.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu