Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Katastrofický hnev prírody spustošil Čínu: Desiatky tisíc ľudí skončili na ulici!

Čínu zasiahlo obrovské zemetrasenie Zobraziť galériu (14)
Čínu zasiahlo obrovské zemetrasenie (Zdroj: SITA)

JA-AN – Záchranári sa dnes snažia dostať do odľahlých oblastí v juhozápadnej Číne, ktoré odrezalo od sveta sobotňajšie zemetrasenie. Podľa novej bilancie agentúry Reuters je najmenej 184 mŕtvych a 24 nezvestných, zranenia utrpelo viac ako 11.800 ľudí, z toho skoro tisíc ťažké.

Zemetrasenie o sile 6,6 stupňa Richterovej škály otriaslo okrskom Lu-šan neďaleko mesta Ja-an v provincii S'-čchuan. Zhruba rovnakú oblasť postihlo v máji 2008 zemetrasenie o sile 7,9 stupňa, ktoré zabilo na 80 000 ľudí. Do postihnutých oblastí sa teraz záchranári snažia dopraviť pomoc pre tých, ktorí prežili. Desiatky tisíc ľudí strávili noc na dnešok v automobiloch, stanoch a provizórnych prístreškoch v strachu z ďalších otrasov.

Zemetrasenie v hornatom okrsku Lu-šan, kde je obetí najviac, spustilo zosuvy pôdy, ktoré odrezali prístupové cesty a prerušili tiež telefónne spojenie aj elektrické vedenie. Najhoršie postihnuté sú dediny ležiace vysoko v údoliach, kde poľnohospodári pestujú ryžu, zeleninu a kukuricu na terasovitých políčkach. Otrasy trvajúce minútu prakticky zrovnali so zemou dedinu Lung-men. V noci na dnešok záchranári odpálili dynamitom veľké kamene, ktoré blokovali prístupové cesty, na ktorých sa medzitým vytvorila dlhá rada sanitiek, hasičských vozov a vojenských nákladných automobilov naložených zásobami. Záchranné práce spomalil aj nočný dážď.

Čínu zasiahlo obrovské zemetrasenie
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Čínsky meteorologický úrad varoval pred možnosťou ďalších zosuvov pôdy, pretože oblasťou naďalej zachvievajú následné otrasy, ktorých bolo od sobotňajšieho zemetrasenia zaznamenaných viac než 1300. "Situácia sa vracia do normálu, ale stále je potrebná značná pomoc, predovšetkým pokiaľ ide o provizórne prístrešie a ďalšie vybavenie," povedal Kevin Xia z Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca. "Vozidlá s dodávkami pomoci majú problém dostať sa sem kvôli zablokovaným a dopravnými zápchami zahlteným cestám. Väčšina z nich je stále ešte na ceste," dodal.

V Lushane lekári a zdravotné sestry ošetrujú zranených pod šírym nebom alebo v stanoch postavených na pozemkoch okolo hlavnej nemocnice, ktorá je po zemetrasení obklopená kusmi rozbitého skla, plastov i betónu. Voda ani elektrina nefungujú. "Bol som vydesený. Ešte nikdy predtým som nezažil takto silné zemetrasenie," povedal Čchen Tchien-siung (37) uložený na nosidlách. Neďaleko neho staršia žena upokojujúco hundre potešujúce slová svojmu synovi a hneď vedľa zdravotná sestra stiera krv z nôh ženy chúliacej sa v náručí svojho muža.

Dobrou správou je, že na rozdiel od otrasov v roku 2008 sa tentoraz nezrútila žiadna z miestnych škôl. Práve tie boli značne poškodené pri otrasoch pred piatimi rokmi a vysoký počet mŕtvych detí vtedy vyvolal hnev verejnosti a celonárodnú kampaň za bezpečnejšie a lepšie postavené školy. Prezident Si Ťin-pching vyzval úrady, armádu i záchranárov, aby vyvinuli maximálne úsilie pri pomoci postihnutým zemetrasením. Nasadenie prejavila napríklad reportérka čínskej televízie, ktorá mala v čase zemetrasenia svadbu. Pred kamerou o situácii aktívne referovala ešte vo svadobných šatách.

Premiér Li Kche-čchiang obliehal postihnutú oblasť helikoptérou. Podľa agentúry Nová Čína hovoril aj so záchranármi a prechádzal sa tiež sutinami zbúraných obcí.

Na mieste utešoval zranených a ľudí, ktorí stratili strechu nad hlavou. "Vláda sa postará o všetky náklady tých, ktorí boli ťažko zranení," sľúbil. Väčšina postihnutých ľudí patrí k chudobným vrstvám obyvateľstva. Mnohí tvrdia, že pomoc vlády je ich jediná nádej.

Cchao Pang-jing (36), ktorej rodina si provizórne ustlala matrace a detskú postieľku pre jej deväťmesačné dieťa pod nákladiakom, povedala, že jej dom bol úplne zničený. "Byť bez domova a zároveň mať dieťa v tomto veku je ťažké," upozornila. "Môžeme len spoliehať na vládu, aby nám pomohla."

Mesto Ja-an, ktoré má 1,5 milióna obyvateľov, je považované za jednu z kolísok čínskej čajovej kultúry. Stojí tam tiež jedno z hlavných čínskych stredísk pre ochranu pánd.

Účasť postihnutým čínskym občanom prejavovali dnes najvyšší predstavitelia ďalších krajín. Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol "všetku potrebnú pomoc". Pápež František na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne venoval myšlienky a modlitby obyvateľom postihnutých oblastí. Francúzsky prezident François Hollande, ktorý je v Číne očakávaný vo štvrtok a v piatok, vyzdvihol "statočnosť a nasadenie" záchranárov a vyjadril "plnú solidaritu Francúzska" s čínskym ľudom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu