Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pri Zanzibare sa potopil trajekt: Takmer dvesto mŕtvych

Potopený trajekt si vyžiadal takmer 200 obetí Zobraziť galériu (6)
Potopený trajekt si vyžiadal takmer 200 obetí

ZANZIBAR - Takmer dvesto mŕtvych si v noci na dnešok vyžiadala tragédia v mori pri východoafrickom Zanzibare, kde sa potopil tanzánsky trajekt. Zatiaľ sa podarilo zachrániť 606 ľudí, ale záchranári sa obávajú, že v mori sú ďalšie obete.

"Stále pátrame po preživších a nachádzame mŕtvych," povedal agentúre Reuters hovorca zanzibarskej polície Mohamed Mhina. Na zozname mŕtvych je už 192 mien.

Podľa jedného z preživších pasažierov bolo plavidlo veľmi preťažené a niektorí z potenciálnych cestujúcich v prístave Tanzánskej metropoly Dáresalám na loď dokonca odmietli nastúpiť. Presný počet osôb na palube zostane asi neobjasnený, pretože u tohto typu plavidiel nie je vedený dôveryhodný register pasažierov.

Podľa médií ide o jednu z najtragickejších nehôd v Afrike za posledných desať rokov. V krajine bol vyhlásený trojdňový štátny smútok. Do pátrania po obetiach boli okrem polície nasadení aj záchranári námorníctva. Pomáha im aj niekoľko rybárskych člnov. Najmenej štyri desiatky ľudí utrpeli vážne zranenia.

Niektoré obete môže more zaniesť až na pevninské pobreží vzhľadom k silným vetrom v oblasti, uviedol Mhina. Príčina nehody podľa neho zatiaľ nebola stanovená, ale trajekt sa potopil v oblasti so silnými podmorskými prúdmi medzi Tanzánijskou pevninou a ostrovom Pemba. Okrem chýbajúceho počtu cestujúcich loď viezla aj náklad ryže a ďalšieho tovaru. Mnoho z preživších našli záchrancovia na hladine na matracoch, kufroch a vreciach s ryžou.

V prístavisku mesta Stone Town na ostrove Unguja (pôvodne Zanzibar) sa zhromaždili tisíce ľudí čakajúcich na správy o svojich blízkych. Plavidlo sa prevrátilo po zhruba štvorhodinovej plavbe. Bežne zaisťovalo prepravu medzi Ungujou a Pembou, dvom z troch zanzibarských ostrovov.

Poloautonómny Zanzibar je súčasťou Tanzánskej republiky. Zeleňou porastený hornatý ostrov Pemba je často označovaný za jednu z najlepších lokalít na potápanie na svete. Podľa AFP ale medzi potvrdenými obeťami ani zachránenými žiadny cudzinec nebol.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu