Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Legislatíva pre prijatie eura je pripravená

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V posledný deň pred oficiálnym stanovením konverzného kurzu má už Slovensko k dispozícii všetky zákonné a podzákonné právne normy, ktoré sú potrebné pre zavedenie eura od januára budúceho roka.

Poslednou vyhláškou, ktorá doplnila predchádzajúce právne predpisy, je vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorá upravuje podrobnosti prechodu na novú menu v oblasti miezd, platov, dôchodkov ako aj ostatných platieb pre občanov.

Podľa vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura Igora Baráta sa touto asi najdôležitejšou vyhláškou uzatvára celý proces vytvárania, prijímania a schvaľovania potrebných právnych noriem a po utorňajšom stanovení konverzného kurzu môže každá jedna organizácia začať v plnom rozsahu finalizovať všetky potrebné prípravy na novú menu. Podľa jeho slov aj vďaka tejto vyhláške rezortu práce nebude žiadny občan pri prechode na novú euromenu pripravený ani o cent. Základnou myšlienkou celej vyhlášky je princíp prepočtu v prospech občana, čo znamená, že po prepočte konverzným kurzom sa všetky priznané a vyplácané dávky a príspevky pre občanov zaokrúhľujú smerom nahor.

V období duálneho zobrazovania hodnôt, ktoré začne do 30 dní po stanovení konverzného kurzu, pribudnú na výplatných páskach podľa novej vyhlášky dva povinné údaje, a to údaj o hodnote konverzného kurzu a o konečnej sume k výplate uvedenej v eurách. Tá bude prepočítaná prostredníctvom fixného konverzného kurzu a bude mať informatívny charakter. Podľa Baráta môže výplatná páska obsahovať pre informatívne účely aj viacero údajov v novej mene, tieto spomínané dva však budú povinné. Ako ďalej dodal, v súvislosti s prechodom na novú menu nemajú bežní občania (nepodnikatelia) žiadne informačné povinnosti a ani nemusia žiadať o akékoľvek prepočty. Podľa vyhlášky budú všetky mzdy a platby, ktoré budú určené občanom po prijatí novej meny a budú súvisieť s obdobím pred 31. decembrom 2008, prepočítané prostredníctvom konverzného kurzu na eurá a zaokrúhlené smerom nahor. Spomínaná vyhláška rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny nadobudla účinnosť 5. júla tohto roka.

Vyhláška z dielne ministerstva práce ustanovuje podrobné pravidlá pre duálne zobrazovanie, prepočty a zaokrúhľovanie pri prechode na novú euromenu v oblasti miezd, platov, cestovných náhrad, sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia, sociálnych dávok, príspevkov, dôchodkov a ostatných platieb pre občanov. Podľa slov Viery Tomanovej sa vyhláška týka prakticky každého občana Slovenska. Týka sa napríklad tých, ktorí pracujú a poberajú za svoju prácu mzdu, vyše 1,5 mil. dôchodcov, mamičiek na rodičovskej dovolenke, nezamestnaných, poberateľov dávok a pod.

Viera Tomanová dnes predstavila vyhlášku jej ministerstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu