Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dušan Antalík: TEAM je naša istota

Neuveriteľné. Rok 2008 znamená, že pesničky Nároční, Reklama na ticho, Malá nočná búrka a ďalšie, ktoré sa objavili na albume TEAM majú dvadsať rokov. Dvadsať rokov uplynulo odvtedy, čo práve spomínané hity a samozrejme po nich nasledovali ďalšie, odštartovali nevídanú kariéru kapele, ale i jej frontmanovi Paľovi Haberovi.

Nekorunovaní králi slovenského popu vyrážajú na turné, aby nám svoje hity päť pripomenuli, aby sme sa presvedčili, že aj po dvadsiatich rokoch majú čo povedať. O tom, ale i o inom sme si pohovorili s Dušanom Antalíkom pár dní po oslavách jeho jubilea – neuveriteľnej päťdesiatky. Mimochodom - spomínaný Paľo Habera oslávil 12. apríla 46. narodeniny.

Pred turné kapely TEAM po slovenských mestách, ktoré sa uskutoční po ôsmych rokoch ste absolvovali turné s projektom Stage Meriadian – Team bez Paľa Haberu. Úmyselne, aby ste pripravili poslucháčov a divákov na to, že o pár týždňov vyrazíte s Teamom a Haberom?

Nie, je to len veľká náhoda. Moja manželka Katka manažuje projekt Stage Meridian, pretože vždy som túžil hrať po kluboch inštrumentálnu muziku. Možno to bol aj darček od nej k mojej tohtoročnej päťdesiatke (smiech). Stále cvičíme, trénujeme, vymýšľame, škoda by bolo nezahrať si po kluboch, čo je skutočné muzicírovanie. Materská loď Team – tam na improvizáciu a špekulovanie nie je čas, tam je tvrdá disciplína.

Musela manažérka Katka vynaložiť veľké úsilie, aby dala dokopy klubové turné?

Pravdou je, že musela argumentovať tým, že sme muzikanti TEAM-u. Kluby doslova vydierajú muzikantov, že nech sa páči, zahrajte si, ale nečakajte, že vám budeme platiť, však chcete hrať, tak sa starajte. Nepáči sa mi celkom táto „klubová“ filozofia. No my sme vybrali kluby, kde naozaj ľudia chceli prísť a majitelia klubov boli na nás veľmi milí. Ale nie je to vždy tak, čo je pre muzikantov niekedy dosť ponižujúce.

V rámci turné Stage Meridian, kde hráte s osvedčenými „tímákmi“ ako je Milan Dočekal, Ivan Válek, Ivan Marček - prekvapili vás páni nečakanými improvizáciami?

Vždy sú nejaké prekvapenia. Štyria ľudia, štyri osudy, štyri nálady. V Teame je všetko dané, môžete mať zlý deň, ale musíte to odmakať. V Stage Meridian je to aj o tom, že nemusíte mať skvelý deň, môžete sa zle vyspať, pohádať s niekým, skrátka tieto nálady sa dostávajú do momentálneho prejavu. Často ma prekvapuje priestor klubov, lebo nevidíme na seba, nemôžeme komunikovať gestami, pohľadmi, ale je to veľmi milé.

Áno, pódiá sú stiesnené v kluboch, napriek tomu ste zažili skvelú atmosféru.

Nečakali sme, že tam prídu davy, pretože ja chodím na podobné koncerty do zahraničia. Zažil som v Berlíne, že bolo v klube 50 ľudí, ale ľudia vedia na čo idú, či to bolo v Bratislave, Leviciach, alebo v ktoromkoľvek inom meste Slovenska. V každom meste prišli aj muzikanti, pretože toto je naozaj hudba najviac pre muzikantov. Veď kto iný môže oceniť muzikantské umenie, ak nie muzikant, ktorý denne cvičí, počúva, teší sa na podobné koncerty? Ale prišlo prekvapivo dosť aj bežných divákov, ktorí si na stránkach našli informácie a presne vedeli, čo môžu od nás očakávať, takže sme ich mohli len milo prekvapiť.

Na koncerte sa objavila informácia, že podobný projekt chystáte aj pôvodný, slovenský, lebo predsa len Stage Meridian je o skvelej muzike svetových velikánov...

Už sme začali cvičiť, na jeseň by sme chceli vydať album, hoci to nie je jednoduché, máme pripravených pár vecí. Samozrejme, máme úlohu o to ľahšiu, že my sme začínali ako presne takáto kapela. Doteraz sme hrali upravené coververzie tých, ktorých obdivujeme, ktorí nás inšpirovali. Aj na koncertoch sme ponúkli už pôvodné veci, ktoré sme otestovali. Sú tam sóla, ktoré boli nahrané na saxofóne, ja som ich nahral na gitarke. Dokonca aj spievam.

Vaše spievanie bolo možno i prekvapením, keď uvážime, že aj Milan Dočekal má na svojom konte sólové projekty, kde si sám spieva...

Našou silnou stránkou sú vokály, využívame trojhlasné vokály nad Paľovým spevom, ja Ivan a druhý Ivan, takže pôvodné veci budú obsahovať aj vokálové pasáže. Takže v tomto duchu budem napredovať. Chystáme sa do Poľska, kde je pre túto muziku skvelá živná pôda, je tam veľa skvelých muzikantov. Uvidíme.

A nebude to tak, že na šnúre s Teamom zarobíte peniaze, ktoré potom investujete do projektu Stage Meridian II?

Trochu máte pravdu, Stage Meridian nie je o zárobku, skôr o dotovaní (úsmev). Ak sa má muzikant udržať, musí cvičiť, napredovať s nástrojmi - TEAM je naša istota.

Teraz je hlavná téma Pavol Habera a TEAM – Best of Tour 2008, turné, do ktorého vkladáte všetku vašu momentálnu energiu. Šnúra bude náročná po technickej stránke, nakoľko chcete ponúknuť veľkolepú šou, preto tých koncertov bude tak málo. Neplánujete urobiť verziu pre menšie haly, aby si vás mohli vychutnať aj fanúšikovia, ktorí prídu s deťmi, možno niektorí aj s vnúčatami – napokon 20 rokov na scéne je dosť...

Doba je moderná a ak chceme svojich fanúšikov zaujať, musíme s ňou kráčať aj my. Preto na divákov čaká skvelý zvuk na jednej z najlepších aparatúr v strednej Európe, svetelná šou kombinovaná s laserovými efektami, LED obrazovkami, vodnou stenou. Predali sme viac ako milión nosičov a naším špeciálnym hosťom bude Peter Cmorík, ako predkapela vystúpia No Gravity. Všetko veľké a náročné. Hlavne nám leží na duši toto veľké turné, hlavné, s ktorým vyrážame aj do Česka. Sedemnásť takýchto koncertov je dosť...

Ale no... spomeňte si koľko ste hrávali v začiatkoch...

Pravdou je, že ako jediná kapela sme ešte aj po revolúcii hrávali pätnásť koncertov mesačne, čo bolo vtedy nad pomery. Potom sme to stopli, lebo sme pochopili, že každú halu sme prešli asi 6-krát a to sa už fakt nedalo. Viem, že budú aj nejaké špeciálne menšie koncerty, kde napríklad mesto oslavuje výročie a tak...

Keď si v hlave premietnete tých dvadsať rokov, prešli rýchlo, menili by ste niečo?

Hlavne boli to roky úžasné a nechcel by som nikam vracať. Muzika dnes nie je, podľa mňa, taký silný fenomén. Keď sme s Teamom fičali v čase najväčšej slávy, nebol to len náš problém. Mali sme šatňu pár metrov od pódia a keď sme vychádzali, cítili sme obrovské emócie tých ľudí, čo prišli na koncert. Haly duneli, celé sa to chvelo, zažili sme to nedávno v Česku, ale sám som zažil, že som bol na koncerte, kde pokrikuje nejakých 20 – 50 ľudí, ale kedysi to vrelo v hale. To bola taká atmosféra, po tretej pesničke stáli diváci na sedadlách... Hrali sme teraz Stage Meridian a prišiel chalan, celý v koženom, okovaný, náušnice piercingy všade, kde mohol mať a v duchu som si hovoril – bože, čo už mi len tento človiečik povie? A on vraj – milujem vaše pesničky, moji rodičia mi ich odmalička púšťali, všetky tímácke pesničky poznám a viem naspamäť. S kamarátmi sme si kúpili lístky na TEAM, tešíme sa, aj my máme kapelu... Potešilo ma to. Tešíme sa, čo všetko nás čaká na turné...

PAVOL HABERA a TEAM - BEST OF TOUR 2008
18.4. Michalovce - Športová hala
19.4. Košice - STEEL ARÉNA
21.4. Bardejov - Športová hala
22.4. Prešov - Športová hala
25.4. Martin - Zimný Štadión
28.4. Prievidza - Športová hala
29.4. Bratislava - Sibamac Aréna, Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu