Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Igor Bukovský: Ženy majú silnú motiváciu

Igor Bukovský
Igor Bukovský

Pracujú v profesiách, v ktorých sa stretávajú najmä so ženami. Ako nás vnímajú zo svojho mužského zorného poľa? Rozumejú nám lepšie ako iní muži? A ako na nich vplývame my, ženy? Igor Bukovský (41), lekár z Ambulancie klinickej výživy.

Ak by ste mali vymenovať tri osudové ženy, ktoré sa zaslúžili o to, že ste tým, kým ste, a presne tam, kde momentálne ste – kto by to bol?

Eva, Ornella Mutti a Avril Lavigne.

Zavíta do vašej ambulancie občas aj muž? Ale pozor! Nie v sprievode ženy!

V poslednom čase veľmi často. A zdá sa, že prichádzajú celkom dobrovoľne.

Pôsobíte dojmom, že to so ženami skutočne viete. Ak si ich chcete získať, viete, čo na ne spoľahlivo zaberá?

Naozaj som už taký starý, aby som začal o sebe pestovať tento mýtus? Hrozné!

Vašu ambulanciu klinickej výživy môže navštíviť človek aj vtedy, ak chce zmeniť stravovanie. No všetci vedia, že by mali jesť veľa ovocia, zeleniny, cereálie, strukoviny a orechy. Čo im poradíte ešte navyše?

Keď vám to teraz prezradím, nebudú mať dôvod prísť za mnou do ambulancie. Ale aj tak by sa to sem nezmestilo, pretože mám o tom veľmi hrubé knihy a veľa skúseností.

Vraj nie je na svete žena, ktorá nevyskúšala diétu. Ženy prenasleduje neustále pocit, že majú na tele kilá navyše. Ako liečite štíhlu pacientku, ktorej nameriate menej tuku v tele, ako by mala mať, a ona stále nie je spokojná?

Snažím sa odhaliť príčinu tej nespokojnosti. Každý má však právo byť so sebou nespokojný. Väčšinou som len ostražitý, či to nesmeruje k anorexii alebo inej poruche.

Hovorí sa, že žena znesie fyzickú bolesť ľahšie ako muž. Čo hovorí vaša skúsenosť – máme lepšiu výdrž, napríklad v dodržiavaní stravovacích zvykov?

Moja práca s pacientom nevyvoláva žiadnu fyzickú bolesť, takže v tomto prípade neviem porovnať mužov so ženami. Pravda však je, že ženy majú na starostlivosť o svoje zdravie silnejšiu motiváciu. Čo sa, naopak, týka trpezlivosti, napríklad pri chudnutí, myslím si, že lepšie sú na tom muži, pretože oni nemajú v sebe ten tlak vyvolaný okolím a sebou samým.

Ako má vyzerať žena, aby sa vám páčila?

Koža a srdce musia byť z rovnakého materiálu ako moje.

Tento rok vám vyšla kuchárska kniha Hneď to bude. Tak, ako sa v minulosti šoférovanie považovalo prevažne za mužskú doménu, varenie bolo ženskou parketou. Máte radšej šoférky, ktoré nevedia variť, alebo kuchárky, ktoré nešoférujú?

Naozaj nie je na svete aspoň jedna žena, s ktorou sa dajú tieto veci robiť spoločne a obaja sa cítia pri tom dobre?

Medzi terapeutom a klientkou môže vzniknúť silné puto, môžu sa do seba zamilovať. Vtedy by mal byť terapeut korektný a „posunúť“ ju kolegovi. Stretli ste sa už s niečím podobným?

Nie. Ešte mi žiaden kolega „neposunul“ svoju novú lásku. Ale možno je to tým, že vo svojom odbore nemám kolegov.

Zdá sa, že všetko, čo robíte, je pre ženy a o ženách. Aj kniha, ktorú ste napísali pre mužov, Návod na prežitie pre muža, sa týka predovšetkým ich manželiek, mileniek, priateliek. Čo robíte pre mužov?

Ak už nič iné, tak aspoň to, že sa starám o ich manželky, milenky a priateľky a nemusia sa tým cítiť ani trochu ohrození.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu