Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Skanzen v Zuberci

Nájdete tu ukážku architektúry z celého oravského regiónu. Zobraziť galériu (3)
Nájdete tu ukážku architektúry z celého oravského regiónu. (Zdroj: Nový Čas)

ZUBEREC - Chcete vedieť, ako žili kedysi ľudia v rôznych častiach Oravy? Vyrazte do Múzea oravskej dediny v Zuberci-Brestovej! Okrem prekrásnych starých dreveníc s kompletným dobovým zariadením tu nájdete aj drevený Kostol sv. Alžbety z 15. storočia.

Múzeum oravskej dediny sa nachádza pod Západnými Tatrami v oblasti horstva Roháčov. Základný kameň skanzenu bol položený v roku 1967. Predtým tu nestál žiaden dom a väčšina objektov bola odkúpená od pôvodných majiteľov, rozobraná a nanovo poskladaná.

V múzeu nájdete objekty z celého regiónu Oravy. Areál je rozčlenený na niekoľko častí: Dolnooravský rínok, Zamagurská ulica, Goralské lazy, Kostol s cintorínom a Mlynisko. Každá časť je vyplnená charakteristickými typmi stavieb regiónu. Sú tu obytné a hospodárske domy (usadlosti, salaš), remeselnícke objekty (kováčska vyhňa, hrnčiarska pec) i technické stavby (mlyn, olejáreň).

Skanzenom preteká horský potok Studená, z ktorého je napojený vodný náhon pre mlyn. Múzeu dominuje drevený Kostol sv. Alžbety zo Zábreže z 15. storočia.

Pozrite, kde sa nachádza skanzen v Zuberci >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>


Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu