Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Banícky dom v Španej Doline

Banícke domy v Španej Doline. Zobraziť galériu (3)
Banícke domy v Španej Doline.

ŠPANIA DOLINA - Ďalším typom na sedem divov Slovenska sú banícke domy v Španej Doline. Pôvodné obydlia sú súčasťou Malého náučného banského okruhu.

Najstarší dom pochádza z prvej polovice 18. storočia a je zapísaný na zozname kultúrnych pamiatok. Najstarší dom s č. 65 je postavený na vysokej podmurovke, spevnený opornými piliermi. Slúžil aj na uschovanie náradia pre baníkov, ktorí pracovali v šachtách. Podľa veľkosti, ktorou sa líši od ostatných domov, pravdepodobne slúžil vyššiemu banskému úradníkovi. Pôdorysné členenie prízemných domov vychádzalo z trojpriestorového domu: izba, pitvor, komora. V pitvore boli v zadnej časti komora a otvorený komín, tzv. koch. Základný typ domu sa ďalej rozvíjal, pripojením ďalšieho priestoru pod štít, napríklad komory alebo maštale. Vykuroval sa pecou v izbe. Jedlo sa pripravovalo na otvorenom ohnisku v pitvore.

Pozri, kde sa nachádza Banícky dom v Španej Doline >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>


Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu