Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spišský gejzír: Sivá brada

Spišský gejzír: Sivá brada
Spišský gejzír: Sivá brada

Na lokalite Sivá Brada neďaleko Spišskej Kapituly vyviera viacero prameňov minerálnych vôd na travertínovom kopci. Samotné teleso kopca vzniklo postupným usadzovaním látok, pôvodne rozpustených vo výveroch minerálnych vôd.

Voda gejzíru i okolitých minerálnych prameňov má liečivé účinky a obsahuje okrem vápnika, horčíka, hydrouhličitanov aj sodík, draslík, síran a chlorid.

Ako gejzír funguje

Podobné gejzíry môžete nájsť na Islande a Novom Zélande. Spišský má však iný spôsob vyvierania. Príčinou uvoľnenia nahromadeného objemu je namiesto horúcej vodnej pary oxid uhličitý. Ten postupne prebubláva do vody v priestore vrtu, až kým nespôsobí pokles tlaku. Potom je objem vytlačený z priestoru tlakom pritekajúcich vôd. Ten sa zapĺňa novou podzemnou vodu, do ktorej preniká oxid uhličitý a cyklus sa opakuje.

Pozri kde sa nachádza gejzír Sivá Brada >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>

Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu