Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Oltár sv. Jakuba od Majstra Pavla z Levoče: Najvyšší gotický oltár na svete

Oltár sv. Jakuba od Majstra Pavla z Levoče meria 18,62 metra.
Oltár sv. Jakuba od Majstra Pavla z Levoče meria 18,62 metra.

LEVOČA - Neskorogotický oltár sv. Jakuba (1507 - 1510/ 18) sa nachádza v kostole s rovnomenným názvom. Tento umelecký skvost je zároveň najvyšším gotickým oltárom na svete (18,62 m).

Jeho autorom je Majster Pavol z Levoče - jeden z najvýznamnejších stredovekých rezbárov. Maliarska časť sa pripisuje majstrovi Hansovi. Krídlový oltár pozostáva z predelu, kde je zobrazený výjav Poslednej večere a z nadstavca. V strede je skriňa so sochami Panny Márie, svätého Jakuba a sv. Jána Evangelistu, na krídlach zase reliéfy s výjavmi zo života apoštolov.

Na zadných stranách krídel sa nachádza 8 malieb pašiového cyklu podľa predlohy L. Cranacha a H. L. Schäufeleina. Predstavujú napr. Getsemanskú záhradu a Judášovu zradu, Bičovanie, Korunovanie tŕním či Krista pre Pilátovým súdom, Ukrižovanie a Zmŕtvychvstanie.

Pozri, kde sa nachádza Najvyšší gotický oltár na svete -Oltár sv. Jakuba od Majstra Pavla >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>

Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu