Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lomnický štít: Observatórium vo výške 2 632 metrov!

Okrem Slovenska sa len tri ďalšie krajiny na svete môžu pochváliť podobnou astronomickou stranicou ako je táto na Lomnickom štíte. Zobraziť galériu (3)
Okrem Slovenska sa len tri ďalšie krajiny na svete môžu pochváliť podobnou astronomickou stranicou ako je táto na Lomnickom štíte.

LOMNICKÝ ŠTÍT - Slovensko sa môže popýšiť jednou zo štyroch astronomických staníc na svete, ktoré pozorujú slnečnú atmosféru. Vzácne prístroje sú ukryté pod kopulou observatória na Lomnickom štíte vo výške 2 632 metrov nad morom.

Myšlienku na vybudovanie astronomickej stanice na Lomnickom Štíte priniesol už v 30. rokoch minulého storočia Dr. Becvář, klimatológ kúpeľov na Štrbskom plese. Na plánoch sa intenzívnejšie začalo pracovať v roku 1952. O päť rokov neskôr sa v rámci Medzinárodného geofyzikálneho roku už rozbehla výstavba stanice a dokončovacie práce trvali do roku 1961.

V nadmorskej výške 2 632 metrov nad hladinou mora bol v roku 1962 inštalovaný prvý koronograf - špeciálny ďalekohľad, pomocou ktorého sa robia pozorovania horných vrstiev slnečnej atmosféry. Výskumníci pracujúci v Observatóriu Lomnický štít odvtedy stále dopĺňajú pozorovania slnečnej aktivity.

„Na základe týchto pozorovaní sa okrem iného dá predpovedať budúce maximum a minimum cyklov slnečnej aktivity, ktorá má periódu 11 rokov,“ vysvetľuje Dr. Votech Rušin z Astronomického ústavu SAV.

K vybudovaniu astrofyzikálneho observatória a meteorologickej stanice veľkou mierou prispela kabínová lanová dráha, ktorá je v prevádzke pre verejnosť od roku 1940.

Pozri kde sa nachádza observatórium na Lomnickom štíte >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu