Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rozprávkový Bojnický zámok

Na Bojnickom zámku sa filmovala nejedna známa slovenská či česká rozprávka. Zobraziť galériu (3)
Na Bojnickom zámku sa filmovala nejedna známa slovenská či česká rozprávka.

BOJNICE - Ďalším čitateľským tipom na div Slovenska je jedna z najnavštevovanejších slovenských pamiatok - Bojnický zámok. Okrem prehliadky zámku tu každoročne na návštevníkov čakajú aj ďalšie atrakcie, napríklad Festival duchov a strašidiel, ktorý sa už štrnásť rokov koná pravidelne každú jar.

Prvá písomná zmienka o Bojnickom zámku pochádza z 12. storočia. Hrad bol pôvodne drevený, neskôr kamenný a postupom času sa stále rozrastal. Spolu s panstvom bol vždy kráľovským majetkom. Kráľ ho prideľoval do zálohy alebo dedičného vlastníctva oddaným veľmožom.

Podľa povestí sám kráľ Matej Korvín rád chodieval do Bojníc a sedával pod lipou oproti vstupu do hradu, ktorá je dodnes známa ako lipa kráľa Mateja. Posledná prestavba zámku trvala 22 rokov. Dal ju urobiť gróf Ján František Pálffy, významný súkromný zberateľ umeleckých diel, podľa vzoru francúzskych gotických zámkov v údolí rieky Loire. Jeho rozsiahla neogotická prestavba zmenila hrad na čarokrásny zámok.

Vo svojom testamente si želal, aby sa zámok aj so všetkými umeleckými dielami sprístupnil verejnosti, čo sa naplnilo v roku 1950, keď tu bolo zriadené Krajské nitrianske múzeum. Dnešná expozícia je súčasťou Slovenského národného múzea. V roku 1970 bol zámok vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Pozri kde sa nachádza Bojnický zámok >>

Všetky vaše tipy na mape >>

Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu