Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Gabčíkovo: Najväčšie vodné dielo na Slovensku

Vďaka komorám môžu lode prekonať rozdiel hladín až do výšky 23,6 m. Zobraziť galériu (2)
Vďaka komorám môžu lode prekonať rozdiel hladín až do výšky 23,6 m.

Medzi slovenské divy by podľa mnohých čitateľov malo patriť aj najväčšie vodné dielo na našom území. Leží na Dunaji, niekoľko kilometrov od Šamorína.

V prevádzke je od roku 1992 a pokryje až osem percent spotreby elektrickej energie našej krajiny. Hlasovať za vodné dielo Gabčíkovo v ankete sedem divov Slovenska môžete na internetovej stránke bleskovky.sk/divyslovenska.

Vodné dielo Gabčíkovo sa začalo stavať podľa zmluvy z roku 1977 spoločne s Maďarskou republikou. V roku 1989, keď bolo na Slovensku na 90 percent hotové, však maďarská strana pozastavila práce a v roku 1992 sa snažila zmluvu vypovedať. Československo nemalo inú možnosť, ako vybudovať náhradné riešenie, nazývané Variant C, s menšou zdržou a prehradením Dunaja pri Čunove na slovenskom území a uviesť sústavu do prevádzky.

Základným účelom vodného diela je chrániť územie pred povodňami. Gabčíkovo tiež lodiam umožňuje plynulú celoročnú plavbu, poskytuje elektrickú energiu v množstve asi 8 percent ročnej spotreby Slovenskej republiky a stabilizuje koryto Dunaja.

Vodná elektráreň pozostáva zo štyroch dvojblokov, v ktorých je dokopy nainštalovaných osem turbín s výkonom 720 MW. Každá turbína váži až 1 225 ton. Po spustení diela do prevádzky sa v Podunajskej nížine zvýšila kvality pitnej vody. Stabilizácia toku rieky vytvorila podmienky na ochranu vnútrozemskej delty Dunaja a priniesla možnosti na rekreačný rozvoj celého priľahlého územia.

Pozri kde sa nachádza vodné dielo Gabčíkovo >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu