Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Mohyla M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla má štyri 12-metrové obelisky.
Mohyla má štyri 12-metrové obelisky. (Zdroj: Profimedia)

Brezová pod Bradlom, ale aj Slovensko sa môže pýšiť architektonickým skvostom - Mohylou generála M. R. Štefánika z prvej polovice 20. storočia. Jej autorom je Dušan Jurkovič, ktorý sa možno dal inšpirovať egyptskými pyramídami, ktoré stavba pripomína.

Mohyla generála Milana Rastislava Štefánika tvorí jeden z vrcholov architektonickej tvorby Dušana Jurkoviča. Nachádza sa na vrchu Bradlo v nadmorskej výške 543 metrov, nad cestou medzi mestom Brezová pod Bradlom a obcou Košariská. Generál Štefánik tragicky zahynul 4. mája 1919 a v roku 1924, o päť rokov neskôr, bol položený základný kameň. Základ pripomína prvý stupeň pyramídy, má 4 obelisky postavené na štyroch svetových stranách. Skladá sa z 2 obdĺžnikových terás a náhrobku, na ktorom sú umiestnené pamätné dosky s nápismi. Stavba je postavená z travertínových blokov a jej vybudovanie trvalo od roku 1927 do 1928. V rokoch 1988 až 1996 bola kompletne zrekonštruovaná.

Pozri kde sa nachádza Bradlo >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu