Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Spišský hrad

Spišský hrad je od roku 1993 zaradený do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zobraziť galériu (3)
Spišský hrad je od roku 1993 zaradený do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. (Zdroj: Nový Čas)

Vďaka svojej unikátnej rozlohe – 41-tisíc m² - patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom v Európe a je najväčším hradom na Slovensku.

Jeho zrúcaniny ležia na skalnatom hrebeni nad Spišským Podhradím. Najstaršia a najdôležitejšia časť je románsky palác v severnej časti.

Ľudia s jeho stavbou začali v 12. storočí. V prvej polovici 13. stor. hradnú akropolu chránilo kamenné opevnenie, ktoré hrad ubránilo pred tatárskym vpádom v roku 1241. V areáli hradu v tom čase postavili románsky palác a obytnú vežu. Po polovici 13. stor. k nim pribudol prepoštský palác a dnes už neexistujúca románska kaplnka.

V 14. stor. rozšírili hrad o stredné nádvorie so vstupnou bránou a barbakanom. V polovici 15. stor. vybudovali dolné nádvorie, ktorého vznik sa viaže k pobytu vojsk Jána Jiskru. Neskôr bol hrad vlastníctvom šľachtických rodín Thurzovcov, potom Zápoľských a po roku 1636 Csákyovcov, ktorí boli jeho poslednými vlastníkmi až do roku 1945. Pri požiari v roku 1780 hrad utrpel obrovské škody, nebol už obnovený a postupne pustol. Dnes je v jeho priestoroch historická expozícia.

Pozri kde sa nachádza Spišský hrad >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu