Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kaštieľ Betliar

Kaštieľ sa nachádza v obci s rovnakým názvom a je jedným z krás Gemera. Zobraziť galériu (3)
Kaštieľ sa nachádza v obci s rovnakým názvom a je jedným z krás Gemera. (Zdroj: Nový Čas)

Len niekoľko kilometrov od Rožňavy - v obci Betliar - sa nachádza kaštieľ, ktorý by podľa jedného z čitateľov Nového Času mal patriť medzi sedem divov Slovenska. Kaštieľ je jeden z troch na našom území, ktorý nespustošili počas druhej svetovej vojny.

Dvojposchodový kaštieľ, ktorý dal na začiatku 18. storočia postaviť Štefan Andrássy, je obklopený nádherným anglickým parkom. Ten zaberá plochu 70 hektárov a je najväčším udržiavaným parkom na Slovensku. Nachádzajú sa v ňom aklimatizované exotické dreviny, slobodomurársky pavilón, romantický zámok pri rybníku, umelá jaskyňa a vodopád, fontány či sochy.

Zaujímavý je aj interiér kaštieľa. Nájdete tu ústrednú knižnicu, ktorá obsahujú 20 000 zväzkov (podľa niektorých informácií dokonca 30 000). Teologické, historické, geografické aj filozofické diela pochádzajú z 15. až 19. storočia a sú napísané v pätnástich rozličných jazykoch. Návštevníci majú možnosť vidieť aj zbierku obrazov a múzeum historickej bytovej kultúry.

Pozri kde sa nachádza Betliar >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu