Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dóm sv. Alžbety v Košiciach

Dóm sv. Alžbety je najvýchodnejšie postavenou gotickou katedrálou v Európe. Zobraziť galériu (4)
Dóm sv. Alžbety je najvýchodnejšie postavenou gotickou katedrálou v Európe.

O miesto medzi 7 divmi Slovenska bude na podnet jedného z čitateľov bojovať aj košická katedrála Dóm sv. Alžbety. Ide o najväčší kostol na Slovensku, o ktorom možno povedať, že nebol dodnes úplne dokončený.

Dóm bol postavený na mieste bývalého farského kostola zasväteného sv. Alžbete. Tento farský kostol v roku 1370 vyhorel. S novou výstavbou sa začalo okolo roku 1378 podľa vzoru Kostola sv. Viktora z Xantene pri Rýne. Chrám sa staval vo viacerých etapách a prešiel mnohými prestavbami. Dnešná podoba gotickej katedrály pozostáva z piatich lodí s krížením hlavnej a priečnej lode a s presbytéria (miesto pre hlavný oltár).

Dóm ukrýva i vzácny interiér. Najbohatší a umelecky najhodnotnejší je severný portál s reliéfom Posledného súdu. Pozornosť si však zaslúži aj hlavný oltár sv. Alžbety, zavesená plastika Immaculaty, neskorogotický krídlový oltár Navštívenie Panny Márie, kamenný epitaf rodiny Reinerovcov a drevená plastika Panny Márie. V krypte dómu sa nachádzajú pozostatky Františka Rákocziho II. a jeho druhov, ktoré v roku 1906 preniesli z Turecka.

Pozri kde sa nachádza Dóm sv. Alžbety >>

Vaše tipy na 7 divov Slovenska na mape >>



Posielajte tipy a vyhrajte!

Svoje návrhy na 7 divov Slovenska - text a foto, nám posielajte na adresu: divyslovenska@novycas.sk. Zo siedmich víťazných divov bude vyžrebovaný jeden, ktorého autor získa víkendový pobyt v Tatralandii. Viac informácií >>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu