Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tatry päť rokov po víchrici, nový les bude listnatý

Pred piatimi rokmi zasiahla Vysoké Tatry silná víchrica. Zobraziť galériu (7)
Pred piatimi rokmi zasiahla Vysoké Tatry silná víchrica.

TATARNSKÁ LOMNICA - Presne pred piatimi rokmi 19. novembra 2004 zasiahla Vysoké Tatry silná víchrica. Trvala niekoľko hodín a zničila tisícky hektárov lesa. Vietor mal v nárazoch až 190 kilometrov za hodinu.

Nový les by mal byť v Tatrách do siedmich rokov. V minulosti boli v Tatrách najmä ihličnaté dreviny, teraz sa budú v horách častejšie objavovať aj breza či jarabina. "V nasledujúcich siedmich rokoch sa už obnoví porast, ktorý bude plniť funkcie lesa," povedal Pavel Toma zo sekcie lesníctva ministerstva pôdohospodárstva.

Les bude podľa neho mladý a nízky a budú v ňom zastúpená aj stromy, ktoré inak pre Tatry nie sú typické.

Príroda sa z katastrofálnej víchrice spamätáva najmä sama. Obnova postupuje rýchlejšie, ako očakávali lesníci. Na polomoch sa už vytvoril hustý porast, ktorý zadržiava vlahu a vytvára vhodné podmienky na uchytenie prvých drevín. Prirodzený nový les rastie na dvakrát väčšej ploche než vysadili lesníci.

Smršť pred piatimi rokmi zničila skoro 13 tisíc hektárov lesa a zanechala po sebe 50 kilometrov dlhý pás skazy. Na zemi ostali ležať takmer tri milióny kubíkov dreva. Lesy následne začal ničiť premnožený lykožrút. Hmyz pravdepodobne zničí všetky viac ako 60-ročné stromy.

Veterné smršte s ničivými následkami sa vraj budú v Tatrách opakovať. Podľa odborníka Štátnych lesov TANAP-u Petra Fleischera dlhoveký,

pralesovitý les pravdepodobne nevznikne, keďže najmä staré stromy vetru nedokážu odolať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu