Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Šokujúca kampaň proti CIA: Väzňov topia zaživa!

Záber na mučeného väzňa z reklamy.
Záber na mučeného väzňa z reklamy.

LONDÝN - Organizácia Amnesty International, ktorá sleduje dodržiavanie ľudských práv, upozorňuje krátkymi filmami na kontroverzné výsluchy CIA. Najnovšia snímka sa týka mučenia vodou, ktoré nedávno povolil prezident George W. Bush, keď vetoval zákon, ktorý ho mal zakázať.

Americký expert na techniky mučenia Malcolm Nance odsúdil svoju vládu za povolenie tohto mučenia, takzvaného "waterboardingu", ktorý praktizujú na väzňoch obvinených z terorizmu.

Malcolm Nance, ktorý vytrénoval stovky agentov, aby vydržali takúto formu výsluchu, vystúpil proti týmto brutálnym metódam. „Sú schopní zahodiť česť 220-ročnej tradície americkej morálky. Som hlboko sklamaný tým, že prezident Bush nám tú reputáciu neustále kazí podporou týchto neľudských metód,“ povedal Nance.


Kontroverzná kampaň Amnesty International proti mučeniu väzňov vodou:





„Máte stôl s koženými popruhmi, ktorými vypočúvanú osobu k nemu pevne priviažu. Hlava je zdvihnutá, takže voda ide priamo do pažeráka. Vodu vám do úst vlievajú veľmi opatrne. Topíte sa vo vode, ale nemáte možnosť zadržať dych. Cítite, ako vám voda steká dovnútra a napĺňa pľúca,“ opisuje Nance, ktorý v súčasnosti pracuje ako nezávislý konzultant. Tvrdí, že táto technika je zbytočná a barbarská zároveň, pretože väzeň nemôže pri nej povedať nič, aby prežil, bez ohľadu na pravdivosť.

Amnesty International chce presvedčiť americkú vládu, aby tieto praktiky zakázala. Organizácia poukazuje na to, že táto forma mučenia bola dlho používaná španielskou inkvizíciou. Amnesty pritom využíva účinky veľmi znepokojujúcej reklamnej kampane.

Reklama začína zábermi na lesknúcu sa čistú vodu, ktorá pripomína promo na novú vodku alebo gin. Ale kamera sa vzápätí zameriava na zúfalého muža pripútaného k stolu, na ktorého tvár steká zobrazený prúd vody. Kate Allen, britská režisérka Amnesty International, povedala, že film ukazuje to, čo CIA nechce vidieť.

„Niekoľko sekúnd zo spotu zobrazuje skutočnú realitu. A práve počas nich sa na film nedá ani dívať. Skutočnosť, keď to v utajenej väznici nemôže nikto zastaviť, je o to hroznejšia,“ hovorí. Reklama je k dispozícii aj na stránke www.unsubscribe-me.org, alebo vo vybraných kinách počas jedného mesiaca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu