Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Požiar v levickej Diturii už majú hasiči pod kontrolou

Pred jedenástou začal v Leviciach začal horieť obchodný dom. Zobraziť galériu (5)
Pred jedenástou začal v Leviciach začal horieť obchodný dom. (Zdroj: TASR)

LEVICE - Hasičom v Leviciach sa podarilo dostať požiar obchodného domu pod kontrolu. V súčasnosti už žiadna časť nehorí, na niektorých miestach však vznikajú lokálne menšie požiare.

S termokamerami odhaľujú nadmerne prehriate miesta, z ktorých by mohlo začať horieť. Časti strechy zhadzujú dole. Každú hodinu robia prieskum, pri ktorom zisťujú statiku stropu. Zatiaľ je v poriadku. "Hasiči po častiach rozoberajú drevenú strechu. Na miestach, kde sa pod ňu dostane vzduch, začne to horieť. Hasiči preto do otvorov striekajú penu a takto pomaly postupujú ďalej," uviedla Lenka Chládeková z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Leviciach.

Predpokladá, že v najbližších hodinách sa podarí požiar kompletne uhasiť. Hasiči však zostanú na mieste celú noc monitorovať objekt, aby zamedzili prípadným ďalším požiarom. V súčasnosti sa na likvidácii požiaru, ktorý patrí k najväčším, na aké si súčasníci spomínajú, podieľa zhruba 80 hasičov. Levičanom pomáhajú ich kolegovia z Mochoviec, Vrábeľ, Zlatých Moraviec a Nitry.

Šiestich hasičov musela ošetriť záchranka, na krku a rukách ich popálili poletujúce zvyšky lepenky. "Jeden z nich sa prepadol a keďže mal už predtým zranenú nohu, dal si ju vystužiť bandážou," hovorí Chládeková. Všetci šiesti išli po ošetrení opäť zasahovať.




Zábery z požiaru obchodného domu v Leviciach:




Podľa šéfa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Daniela Kňažka bol požiar veľmi zložitý, pretože hasiace látky sa nemohli dostať k jeho jadru pre medzistropný priestor. "Bol aj na veľkej ploche a dá sa povedať, že každý meter štvorcový bolo treba vysekávať a až potom ten priestor hasiť," povedal. Škoda podľa neho dosiahne viac ako desať miliónov korún. Dodal, že pri hasení sa snažili urobiť čo najmenej škody, keďže v budove sa nachádza množstvo tovaru. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Centrum mesta je stále ohradené policajnými páskami a zostane minimálne aj v sobotu. Zápas požiarnikov s ohňom sledovali z diaľky stovky ľudí. Mestský rozhlas Levičanov upozorňoval, aby sa počas celého víkendu nezdržiavali v centre. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach súvisiacich s priotrávením sa dymom majú okamžite volať lekársku službu prvej pomoci.

Z budovy obchodného domu Dituria boli krátko po vypuknutí požiaru pred jedenástou hodinou evakuovaní všetci návštevníci i obchodníci. Postupne s rozširujúcim sa ohňom a najmä dymom pozatvárali svoje prevádzky aj okolité obchody. Podľa Chládekovej však nebola potrebná evakuácia okolitých budov.

"Oheň neohrozoval žiadne susediace objekty. Nepríjemný bol len štipľavý dym, ktorý bolo cítiť v širokom okolí," konštatovala. Pri požiari nebola žiadna osoba zranená. Podľa predbežných nepotvrdených informácií mohla byť príčinou požiaru chybná klimatizácia. Rekonštrukcia vzduchotechniky i celej budovy bola ukončená pred približne troma mesiacmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu