Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyznávači parkouru popierajú zemskú príťažlivosť!

Zobraziť galériu (4)
"Takto sa dokážem udržať viac než minútu," prezradil Marek Bari (14). (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Mráz z toho behá po chrbte. Pozrite sa, čo títo chlapci dokážu. Nazýva sa to le parkour. Jeho princípom je hľadanie prekážok na mestských stavbách a ich zdolávanie. Chlapci balansujú na zábradliach mostov, preskakujú z múrika na múrik a pod nimi je aj dvadsaťmetrová priepasť.

"Nemyslím si, že parkour je extrémny šport. Nebezpečný je iba pre ľudí, ktorí nevedia odhadnúť svoje sily a preceňujú sa," povedal jeden z parkouristov Tomáš Samko, ktorý sa zároveň prechádzal po zábradlí Nového mosta. Približne 12 metrov pod ním prebieha hustá premávka popoludňajšej špičky. Tomášov kamarát Matúš však priznal, že v ich partii sa už vyskytli natiahnuté väzy či zlomená chrbtica.


Parkúristi v akcii:





Pre týchto chalanov z rôznych kútov Bratislavy je parkour život. Niekto sa mu venuje rok, iný už vyše štyroch. Tvrdia, že je potrebné trénovať aspoň dvakrát do týždňa, koncentrovať sa a nedať šancu strachu. "Ak váhate, nedokážete zdolať prekážku," myslí si ďalší nadšenec adrenalínu Martin Boďa.


Martin Boďa o parkúre:





Mladíci hovoria, že parkour nie je o súťaživosti. "Sledujeme si navzájom pohyby a radíme si, kto sa má v čom zlepšiť," dodáva Martin. A čo na to ich rodičia? „Moji to znášajú veľmi ťažko. Vedia však, že nepomôže, keď mi to zakážu,“ priznal sa Tomáš Samko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu