Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Agresívny pedagóg v Trenčíne: Po fackovačke opustil rady učiteľov!

Učiteľ Dušan Pelech bol včera v škole posledný deň. Odchádzal s kvetinou v ruke. „Dali mi ju žiaci, no z inej triedy, tiež šiestaci,“ povedal. Zobraziť galériu (2)
Učiteľ Dušan Pelech bol včera v škole posledný deň. Odchádzal s kvetinou v ruke. „Dali mi ju žiaci, no z inej triedy, tiež šiestaci,“ povedal.

TRENČÍN - Ďalšie fackovanie! Tentoraz v školských laviciach. Aktérom bol učiteľ (65), obeťou žiak (13)! Incident sa odohral na jednej zo základných škôl v Trenčíne.

Agresívny pedagóg dal šiestakovi niekoľko zaúch. Spolužiaci násilie zachytili na videozáznam na mobile. Pedagóg tvrdí, že facka bola len silnejším pohladením, a školák si ju zaslúžil, pretože vyvádzal.

Po tom, ako Nový Čas minulý týždeň odhalil esbéeskárov v obchodnom centre, ktorí trestali maloletých zlodejov tým, že sa museli navzájom fackovať, je tu ďalšia bitka. V školských laviciach! Záznam vznikol tento týždeň v stredu v 6. A v 5. základnej škole v Trenčíne. Dušan Pelech (65) je penzista, v škole zaskakoval dva mesiace uciteľku, ktorá je na materskej dovolenke. Ruku zdvihol na šiestaka Tomáša (13).

Riaditeľ školy o fackovaní žiaka učiteľom v 6. A, ako aj o videozázname vie a situáciu už riešil. Agresívny pedagóg doučil v deň polročného vysvedčenia. „Je u nás posledný deň, skončila sa mu zmluva a nepredlžil som ju,“ uviedol včera dopoludnia. Či rozhodnutie súvisí s fackovaním šiestaka, však nepovedal.

„Nebola to facka, ktorá bolí, bolo to silnejšie pohladenie,“ tvrdil Dušan Pelech. V školstve pracuje viac ako štyridsať rokov, na vysokej škole prednášal dvadsaťpäť rokov. „Chlapec vyvádzal. Nevydržal som to. Mrzí ma to,“ pokračoval skľúčeným hlasom. Zo školy odchádzal s kvetinou v ruke, dostal ju od žiakov z inej triedy.

„Nerád by som bol, aby z toho mala škola problémy, a keby sa z jednej facky robilo haló,“ dodal muž, ktorý na základnej škole v Trenčíne učil matematiku a fyziku. Niektorí žiaci z trenčianskej šoly tvrdia, že agresia zo strany učiteľa nebola prvýkrát. „Bil spolužiakov, keď napríklad nemali pomôcky, neboli pripravení na hodinu, alebo bol nahnevaný z nejakých iných hodín,“ povedal pre Nový Čas jeden z ôsmakov. Matka chlapca z videozáznamu o incidente vedela.

Situáciu riešili aj s triednou učiteľkou. „Som prekvapená, že je to nakrútené. Dozvedela som sa, že učiteľ v škole končí, tak to nechcem rozmazávať,“ povedala matka školáka. Pripustila, že deti v škole bývajú neposedné a učitelia to s nimi majú ťažké, ale na to majú vzdelanie, aby tieto situácie dokázali zvládnuť.

Telesný trest je agresia

Odborníci upozorňujú, že je nutné pátrať aj po príčinách, čo pedagógov vedie k telesným trestom. Deti nezriedka pedagógov provokujú a dnes si k učiteľom dovoľujú podstatne viac, ako to bolo v minulosti. „Ak však učiteľ niečo také urobí, ide zrejme o skrat. Mal by sa za to žiakovi ospravedlniť,“ povedal Štefan Matula z Ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave.

„Telesný trest je agresia. Ak učiteľ takto trestá dieťa, je to prejavom jeho nadradenosti. Toto však nemá takmer žiadny výchovný efekt a fyzické tresty sú protiprávne. Facka alebo akékoľvek napadnutie dokonca môže žiaka vyburcovať k ďalším provokáciám,“ vysvetľuje Matula. Takýto druh trestu by preto podľa neho nemal byť v repertoári žiadneho pedagóga.


Učiteľ sa zahnal dvakrát na žiaka a silno ho trafil do zadnej časti hlavy.

Agresívny pedagóg v Trenčíne:
Zobraziť galériu (2)


Učiteľ mláti žiaka


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu