Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Schudnutý Castro sa objavil na videozázname

Castro vyhlásil, že sa ešte necíti byť dosť zdravý na to, aby hovoril pred veľkým množstvom ľudí a preto sa nezapojí do kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami
Castro vyhlásil, že sa ešte necíti byť dosť zdravý na to, aby hovoril pred veľkým množstvom ľudí a preto sa nezapojí do kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami (Zdroj: SITA)

HAVANA - Schudnutý, ale príčetný kubánsky líder Fidel Castro sa po prvýkrát po troch mesiacoch objavil na videu. Zábery chorľavého lídra spolu s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lula da Silvom v stredu odvysielala štátna televízna stanica.

Na záberoch z ich včerajšieho 2-hodinového stretnutia Fidel Lulovi vraví, že sa cíti celkom dobre. Naposledy sa Castro objavil na obraze 14. októbra spolu so svojím oddaným spojencom, venezuelským prezidentom Hugom Chávezom. Svojimi vyhláseniami o politickej budúcnosti Castra vyvolal Lula všeobecný záujem. Podľa Lulu je Fidel pripravený prebrať jeho politickú úlohu na Kube a pred svetom svoju historickú úlohu. Prezident dodal, že 81-ročný líder má bezchybné zdravie a je "neuveriteľne lucidný".

Castro vyhlásil, že sa ešte necíti byť dosť zdravý na to, aby hovoril pred veľkým množstvom ľudí a preto sa nezapojí do kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Líder to uviedol v eseji zverejnenej v stredu kubánskym štátnym denníkom. "Môj zdravotný stav mi neumožňuje vystúpenie pred občanmi, v ktorej som bol nominovaný za kandidáta na poslanecký post," uviedol Castro. Castro vo svojej eseji medziiným podrobil ostrej kritike politiku amerického prezidenta Georgea W. Busha.

Fidel Castro sa na verejnosti neukázal od svojej operácie gastrointestinálneho traktu v júli 2006. Na čele vlády ho "dočasne" vystriedal jeho brat Raúl Castro. Raúlova dcéra Mariela Castrová v utorok informovala, že jej strýkovi "sa darí veľmi dobre" a zotavuje sa. Budúcnosť kubánskeho lídra je pre nedostatok informácií predmetom špekulácií. Castro 17. decembra zatiaľ najzreteľnejšie naznačil, že sa k moci nevráti. "Mojou základnou povinnosťou nie je držať sa úradu, ani brániť postupu ľudí oveľa mladších, ale odovzdávať skúsenosti a myšlienky, ktorých najskromnejšia hodnota vychádza z výnimočnej éry, v ktorej som žil," uviedol Castro v liste. Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že išlo o náznak, že Castro prenechá vedenie krajiny definitívne svojmu bratovi Raúlovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu