Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľský imigrant zomrel na letisku po rane paralyzérom

Roberta Dziekanského obkolesujú policajti, následne proti nemu použijú paralyzér.
Roberta Dziekanského obkolesujú policajti, následne proti nemu použijú paralyzér.

OTTAWA - Rozruch v Kanade spôsobilo zverejnenie videoklipu, na ktorom kanadský policajt na letisku vo Vancouveri použil proti poľskému prisťahovalcovi elektrický paralyzér.

Štyridsaťročný Robert Dziekanski niekoľko hodín po zásahu zomrel. Šokujúci incident podľa spravodajskej stanice BBC rozvíril v krajine debatu o oprávnenosti použitia elektrického paralyzéru bezpečnostnými zložkami.

Asi 10-minútový videoklip nakrútil pätnásťročný Kanaďan, ktorý bol v čase incidentu, 14. novembra, v blízkosti. Dziekanski prišiel podľa kanadských médií do krajiny za matkou, ktorá do Kanady dávnejšie emigrovala.

Na zázname je vidieť, ako Dziekanski stojí v colnej zóne a je viditeľne nervózny. Potí sa, rozčúlene gestikuluje a po niekoľkých minútach hodí na zem svoj laptop. Po chvíli k nemu prídu štyria policajti, s ktorými Dziekanski pokojne komunikuje. Ľudia v blízkosti polícii vysvetľujú, že muž vôbec nehovorí po anglicky. Naraz je však počuť ostrý zvuk, zrejme paralyzéru a poľský prisťahovalec sa začne s krikom zvíjať na zemi. Policajti okolo neho vytvorili kruh a je počuť hlas jedného z nich, ako hovorí: "Daj mu, daj mu ešte jednu". Pohyby zasiahnutého sa po chvíli spomalia a muž zostáva nehybne ležať na zemi.

Na miesto je okamžite privolaná záchranná služba, Dziekanski však podľa kanadskej spravodajskej stanice CBC o niekoľko hodín neskôr v nemocnici zomiera.

Incident a oprávnenosť policajného zákroku sa v súčasnosti vyšetruje. Podľa názorov niektorých expertov však policajti nemali žiadny dôvod proti mužovi paralyzérom zakročiť, pretože ich nijako neohrozoval. Matka Dziekanského uviedla, že sa jej so synom, na ktorého čakala na letisku niekoľko hodín, nepodarilo stretnúť. Každý vraj stál v inej časti letiska a Dziekanski sa z neznámych dôvodov nenechal vybaviť včas. Na svojho syna sa údajne opakovane pýtala, nikto na letisku jej však nedokázal pomôcť.

Použitie paralyzéru, ktorý omračuje pomocou silného elektrického výboja a je používaný ako obranný prostriedok, v sebe podľa odborníkov skrýva mnohé riziká. U niektorých ľudí totiž môže vyvolať srdcovú arytmiu, v niektorých prípadoch až infarkt. Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia zahynulo medzi rokmi 2001 až 2007 na následky zásahu z paralyzéru 245 ľudí.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu