Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Pri výbuchu sopky pri Jemene zomreli ôsmi vojaci, ďalší sú nezvestní

Pri výbuchu sopky zahynuli ôsmi vojaci. Zobraziť galériu (2)
Pri výbuchu sopky zahynuli ôsmi vojaci. (Zdroj: TASR)

SANÁ - Na jemenskom ostrove Džebel at-Tair v nedeľu vybuchla sopka. Láva a prach sa dostali do výšky niekoľkých desiatok metrov. Pri výbuchu zahynulo minimálne osem vojakov z posádky na ostrove, oznámil agentúre Reuters nemenovaný vládny predstaviteľ.

Televízia Al-Džazíra odvysielala výpovede svedkov, podľa ktorých sa podarilo evakuovať asi 49 vojakov. Informáciu o niekoľkých desiatkach zachránených vojakoch priniesla aj jemenská agentúra Saba, oficiálne zdroje to zatiaľ nepotvrdili.

O pomoc pri pátraní po nezvestných vojakoch požiadala jemenská vláda NATO bezprostredne po erupcii. Neďaleko ostrova ležiaceho pri jemenskom pobreží sa v tom čase nachádzalo niekoľko lodí aliancie. Na pomoc sa vydala kanadská fregata Toronto, ktorá bola najbližšie, a ktorej posádka o situácii informovala.

"Katastrofálna erupcia" sa vraj odohrala o 18.00 hod SELČ na ostrove, ktorý meria len tri kilometre a od pobrežia je vzdialený asi 140 kilometrov. Hovorca kanadského námorníctva Ken Allen podľa agentúry Reuters oznámil, že sopka vysoká 1200 metrov chŕli lávu a sopečný popol do výšky niekoľkých stoviek metrov. Celý ostrovček podľa Allena horí pod lávou a magmou, ktoré stekajú do mora.

Podľa predstaviteľa jemenského ministerstva obrany, sa západná časť ostrova "zrútila". V okolitých vodách podľa neho ešte pátrajú po deviatich nezvestných vojakoch.

Podľa ministra ropy a prírodných zdrojov Chálida Mahfúze Baháa erupciu vyvolalo niekoľko otrasov zeme, ktoré predchádzali výbuchu. O 13.27 hod SELČ, teda asi 4,5 hodiny pred výbuchom sopky, zasiahli ostrov tri zemetrasenia so silou 4 až 4,3 stupňa Richterovej stupnice, citovala jemenská agentúra Saba riaditeľa jemenského Centra pre zemetrasenia. Podľa jemenského geológa, sopka vybuchla na ostrove Džebel at-Tair naposledy v roku 1883 a predtým raz v 18. storočí.

Jemen udržiava vojenskú základňu na ostrove Džebel at-Tair od konfliktu s Eritreou kvôli strategicky významnému súostroviu Veľký a Malý Haníš, okolo ktorého vedie hlavná trasa tankerov s naftou z Perského zálivu.

Výbuch jemenskej sopky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu