Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na jeseň pribúdajú depresie i samovraždy

VIEDEŇ - So začiatkom jesene sa v posledných rokoch čoraz viac plnia ordinácie psychiatrov. Ľudia sa sťažujú na častejšiu podráždenosť a výkyvy nálady. Jesenná únava a takzvaný zimný smútok sú menej odborné výrazy pre oficiálny termín Sezónna afektívna porucha. Tá môže časom prerásť do depresie.

Zimné depresie sa vyskytujú hlavne u ľudí, ktorí majú nedostatok serotonínu v mozgu. Takže nevľúdne počasie a krátky svetelný deň u nich vyvolávajú zlú náladu. Väčšinou sa komplikácie dostavujú v jeseni, trvajú cez zimu a s jarou miznú. V lete a pri správnej liečbe je hladina serotonínu dostatočne vysoká. Medzi symptómy sezónnej poruchy nálady patrí priberanie, zvýšená potreba spánku, podráždenosť a neschopnosť sústrediť sa.

Pri depresiách, ako to popisuje štúdia z predchádzajúcich rokov, mozgu chýba práve serotonín. Málo sa vie, prečo je tomu tak, ale vo väčšine prípadov dôjde podávaním tohto hormónu k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu. Výskumom sezónnej poruchy nálady sa zaoberali odborníci z Medizinische Universität Wien (Lekárskej univerzity vo Viedni), ktorí sledovali nakladanie mozgu so serotonínom u 73 ľudí s poruchou a 70 zdravých jedincov. Výsledky výskumu publikovali v poslednom čísle odborného magazínu Neuropsychopharmacology.

U ľudí so zimnou depresiou dochádzalo k rýchlejšiemu odstraňovaniu serotonínu z mozgu, takže celkové množstvo tohto hormónu u nich kleslo pod normálnu hladinú. V priebehu letných mesiacov a pri liečbe došlo k výraznému zlepšeniu na normálne hodnoty.

jeseň nahráva depresii a samovraždám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu