Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Bratislave korunovali panovníčku Annu Tirolskú

Kráľovský pár stvárnili Zuzana Fialová a Martin Nikodým. Zobraziť galériu (19)
Kráľovský pár stvárnili Zuzana Fialová a Martin Nikodým. (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Na námestí dnes za kráľovnú Uhorska symbolicky korunovali Annu Tirolskú, ktorú stvárnila herečka Zuzana Fialová. V úlohe jej manžela, kráľa Mateja II, sa predstavil herec Martin Nikodým.

Historická rekonštrukcia korunovačného obradu sa v Bratislave odohrala už piaty krát. V hlavnom meste Slovenska, ktoré sa po útoku Turkov v 16. storočí stalo na viac než dve storočia centrom Uhorska, bolo v minulosti korunovaných devätnásť kráľov a kráľovien. Korunovačný sprievod prešiel z bratislavského hradu až do historického centra mesta a pozostával z približne 150 komparzistov v dobových kostýmoch. Bojové umenia predviedla necelá stovka šermiarov.







Korunovačné insígnie od predstaviteľov cirkvi prijala kráľovná za prítomnosti šľachty a zástupcov kléru. Na obrad prišla v sprievode deviatich dvorných dám, oblečená v bielych šatoch prešitých zlatými nitkami. Úlohu arcibiskupa podobne ako v minulých rokoch stvárnil herec František Kovár. Počas požehnania ležala budúca kráľovná otočená tvárou k zemi. Nasledovalo pomazanie, po ktorom sa Anna Tirolská stala kráľovnou a prijala svätoštefanskú korunu. Žezlo v rukách kráľovej ženy symbolizuje jej poslanie.

"Je aj symbolom múdrej rady, ktorú kráľovná má mať pripravenú vo chvíľach ťažkých rozhodnutí, ktoré jej muž bude robiť," povedal arcibiskup. Korunovácia kráľovnej sa odlišuje od korunovácie kráľa tým, že je to len jej ustanovenie do pozície prvej dámy.




Slávnostného obradu sa tento rok zúčastnil aj najstarší žijúci príslušník rakúsko-uhorského panovníckeho rodu, deväťdesiatpäťročný Otto von Habsburg-Lotthringen. Po korunovačnom obrade sa kráľovský pár so šľachtou a divákmi presunul na petržalskú stranu Dunaja, na Tyršovo nábrežie. Na nábreží a v sade Janka Kráľa prebiehala ľudová veselica, kde sa ľudia mohli povoziť na dobových kočoch, labužníkov čakal upečený asi tristo kilový vôl.




Anna Tirolská sa v roku 1611 ako 26-ročná vydala za svojho bratranca Mateja II. Korunovaná bola 25. marca 1613, o tri roky neskôr sa stala českou kráľovnou. Zároveň ako prvá kráľovná dostala od uhorských stavov korunovačný dar v podobe niekoľkých desiatok tisíc zlatých dukátov, ktoré dovtedy dostávali iba králi. Napriek tomu, že manželstvo s Matejom bolo šťastné, nemali žiadne deti.

Bratislava sa korunovačným mestom stala po bitke pri Moháči v roku 1526. V nej turecké vojsko porazilo menšiu, slabo vycvičenú, a horšie vyzbrojenú armádu uhorského kráľa Ľudovíta II. Jagelovského. Ten sa krátko po bitke utopil. Posledná korunovácia uhorského kráľa bola v Bratislave v roku 1830, hoci voľakedajšie hlavné mesto Uhorska Budín bolo oslobodené spod tureckej nadvlády už v roku 1686.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu