Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Popravili 17-ročného chlapca

(Zdroj: TASR)

TEHERÁN - V Iráne v utorok popravili 17-ročného páchateľa vraždy.

V čase, keď zabil 10-ročného chlapca, mal sám iba 15 rokov. Vo štvrtok o tom informoval iránsky denník Kargozaran. Ľudskoprávne organizácie tvrdia, že tým Irán porušil medzinárodné konvencie, podľa ktorých sa trest smrti môže vykonávať len v prípadoch, keď sa páchateľ dopustil zločinu po dovŕšení osemnástich rokov.

Muhammada Hasanzadíha popravili v meste Sanandádž na východe Iránu blízko hraníc s Irakom. K poprave došlo aj napriek tomu, že miestnych sudcov od nej opakovane odrádzala aj hlava iránskeho súdnictva ajatolláh Mahmúd Hášimí Šachrúdí. Súd v Sanandádži tvrdí, že sa nepodarilo dosiahnuť dohodu s rodinou obete vraždy. Dohoda s príbuznými o uzmierení a finančnej kompenzácii je v Iráne jedinou možnosťou, ako v prípade obvinenia z vraždy zmeniť rozsudok z trestu smrti na odňatie slobody.

Trest smrti hrozí v Iráne za vraždu, znásilnenie, ozbrojenú lúpež, odpadlíctvo od viery, šírenie drog, špionáž či opakovanú sodomiu, cudzoložstvo a prostitúciu. Objavili sa už aj prípady, keď trest smrti iránske súdy vymerali za finančné delikty.

V Iráne bolo v tomto roku popravených už najmenej 108 ľudí. V minulom roku tu podľa záznamov agentúry AFP vykonali trest smrti v 298 prípadoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu