Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Narodeniny v kóme: Český herec stále bojuje o život!

Josef Laufer Zobraziť galériu (4)
Josef Laufer (Zdroj: ČT)

PRAHA - Rodina stále verí v zlepšenie a je presvedčená, že herec a spevák Josef Laufer stále bojuje a má chuť žiť. Dnes má umelec narodeniny - už tretie, odkedy upadol do kómy.

Josef Laufer sa narodil 11. augusta 1939 vo francúzskom Saint Pierre de Sabres d'Ollone. Je synom českého lekára Maxima Laufera, ktorý v roku 1936 nastúpil ako dobrovoľník v španielskej občianskej vojne, matka bola Španielka, zdravotná sestra Edelmira Perez de Montanez.

Galéria: Josef Laufer

Časť detstva prežil v Anglicku, v roku 1947 sa otec Maxim rozhodol vrátiť do vlasti. Od roku 1950 žila celá rodina v Prahe. Maxim Laufer bol detským ortopédom.

Josef sa v Tesle Vrchlabí vyučil v obore vákuová elektrotechnika. Vojenskú službu odslúžil na Slovensku, kde sa venoval pantomíme, ochotníckemu divadlu aj spievaniu. V roku 1957 sa dostal do finále speváckej súťaže Hľadáme nové talenty. Po vojenskej službe vyštudoval herectvo na Divadelnej fakulte AMU, ktoré ukončil v roku 1965.

Josef Laufer a Marie Málková
Zobraziť galériu (4)
Josef Laufer a Marie Málková  (Zdroj: ČT)

Už počas štúdia spolupracoval so skupinami Crystals a Olympic. Neskôr založil country skupinu Tornado, účinkoval v divadle Rokoko, Hudobnom divadle v Karlíne, spieval s orchestrom Karla Vlacha. V roku 1969 vyšla jeho prvá LP platňa Josef Laufer '69. V 70. rokoch si založil vlastnú sprievodnú skupinu Golem.

Okrem účinkovania s kapelou sa prejavil aj ako úspešný muzikálový herec, hral v muzikáloch 451st. Fahrenheita, E55, Hamlet, Galileo, Pokrvní bratia, Jekyl a Hyde, Jack rozparovač, Mata Hari aj Kvítek mandragory. Hral vo viac ako desiatke filmov, tým prvým bol v roku 1964 Starci na chmelu, z tých novších sú to Kameňák (2003), Kameňák 2 (2004) a Kameňák 3 (2005), kde hral postavu podnikateľa Leo Kohna.

Josef Laufer (vpravo)
Zobraziť galériu (4)
Josef Laufer (vpravo)  (Zdroj: Tv Nova)

Režíroval opery Noc s Mozartom a Don Giovanni. Je vyhľadávaným moderátorom na akciách so zahraničným zastúpením, hovorí anglicky, nemecky, španielsky. Je dobrým zabávačom, bol porotcom v televíznej tanečnej súťaži Bailando v roku 2007. Známe sú jeho skladby Artista, Maria, Juliána či Sbohem lásko, já jedu dál či Superman.

Na svojom konte má viac ako desiatku albumov a kompilácií, z tých novších vyšiel v januári 1995 album Dlouhej den, v júni 2006 kompilácia Pop galerie Josef Laufer, v máji 2010 album Důvěrně známý, v októbri 2011 kompilácia Maraton 1969 – 2008. 

Bohužiaľ, v marci 2020 sa mu počas operácie zastavilo srdce, a tak ho lekári uviedli do umelého spánku. Umelec sa síce po 4 mesiacoch prebral, ale neskôr upadol do kómy. „S otcom je to stále rovnaké, ale stále bojuje a má chuť žiť, a tak bojujú lekári aj ja. Dokiaľ to nevzdá on, má zmysel snažiť sa o zlepšenie a veriť, že bude lepšie,” povedala pred časom pre Aha! Lauferova dcéra Ester. 

Krátko pred dnešnými otcovými narodeninami prehovorila o jeho stave opäť. „Nie je to horšie ani lepšie. Rozumiem tomu, že verejnosť sa o neho zaujíma, nie sú ale žiadne novinky,” vyhlásila pre Extra.cz. 

Narodeniny v kóme: Český
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archiv TV Barrandov)

Viac o téme: Josef Laufer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu