Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezabudnuteľný dedo Jozef: Veď on to ani nemusel hrať!

Július Pántik Zobraziť galériu (3)
Július Pántik (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Július Pántik zostane mnohým generáciám nezmazateľne vrytý v pamäti ako dedo Jozef zo seriálu Bambuľkine dobrodružstvá. A veľmi podobný bol aj v reálnom živote...

Július Pántik sa narodil 15. januára 1922 v Stredných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš. Jeho herecký talent a cit pre dramatické umenie sa prejavil už na gymnáziu v Banskej Štiavnici, kde hral ochotnícke divadlo. Rodičia chceli mať zo svojho syna právnika, ten však myslel iba na divadlo. Štúdium herectva absolvoval na bratislavskom Konzervatóriu v roku 1944. Už v tom čase dostal ponuku hrať v súbore Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave, v ktorom pôsobil až do roku 1991.

Galéria: Július Pántik


Prvú veľkú rolu mu režisér Ján Jamnický zveril v Shakespearovom Sne noci svätojánskej, kde si zahral Lysandra. Nasledovali Don Manuell v Schilerovej Messinskej neveste, Horacio v Hamletovi či Clenat v Moliérovom Lakomcovi. Mladý herec strhával diváka svojím výbušným rytmom, dravou, neskrotnou živelnosťou. Počas svojho 50-ročného pôsobenia v SND stvárnil viac ako 150 významných úloh.

Nezabudnuteľný dedo Jozef: Veď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Filmexport)

Pántik, ktorý patril k legendám slovenského herectva, má nezastupiteľné miesto v slovenskej televíznej a filmovej tvorbe. Nezabudnuteľné zostanú jeho postavy vo filmoch Varúj, Očovské pastorále, Prerušená pieseň či v televíznom seriáli Nepokojná láska. Hral v desiatkach televíznych inscenácií, detského diváka si získal postavou Deda Jozefa v seriáli Bambuľkine dobrodružstvá.

„Akoby hral sám seba,“ povedal kedysi Novému času jeho vnuk Matúš. „Vždy sa veľmi dobre cítil v záhrade a aj nás sa snažil naučiť, ako si vypestovať zeleninu, ako sa starať o záhradu, vystreliť z pušky, či ako správne fungovať v rodine a spoločnosti...“ dodal. So seriálovou postavou sa podľa neho jeho dedo ani veľmi stotožňovať nemusel. „Myslím si, že tá úloha bola pre neho ušitá na mieru a nemusel až tak veľa hrať,“ tvrdí Matúš. 

Nezabudnuteľný dedo Jozef: Veď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Známy herec pôsobil od roku 1947 aj ako pedagóg. Začal učiť na odbornom doškoľovacom kurze, následne pripravoval na herecké povolanie poslucháčov Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Za svoje umenie získal rad ocenení. V roku 1966 sa stal zaslúžilým umelcom a v roku 1979 mu prezident udelil titul národného umelca.

Július Pántik zomrel 25. augusta 2002 v Bratislave vo veku 80 rokov.

Viac o téme: Július Pántik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu