Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dedko z Jak dostat tatínka do polepšovny: Ukradol ženu kolegovi... BITKA a privolaná POLÍCIA!

Josef Karlík Zobraziť galériu (4)
Josef Karlík (Zdroj: ČT)

PRAHA - Meno herca Josefa Karlíka možno nie je u nás všeobecne známe, komédiu Jak dostat tatínka do polepšovny ale pozná snáď každý. Ešte predtým, než sa týmto filmom preslávil, zaplietol sa do bitky s kolegom, ktorému odvábil manželku. Dnes uplynulo 12 rokov od jeho smrti.

Josef Karlík sa narodil 19. marca 1928 v Kroměříži na Morave a od detstva prejavoval komediálne sklony. Z osemročného gymnázia prestúpil proti vôli svojich rodičov na konzervatórium v Brne a neskôr na Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU).

Po jej absolvovaní v roku 1950 hral Josef Karlík v Těšínskom divadle v Českom Těšíne, v pražskom Divadle na Vinohradoch, až napokon zakotvil v brnianskom Národnom divadle, kde pôsobil v rokoch 1954 až 1992 a hosťoval tu aj po odchode do dôchodku.

Na doskách brnianskeho divadla stvárnil množstvo dramatických i komických postáv od Dobrého vojaka Švejka až po Shakespearovho Kráľa Leara.

Dedko z Jak dostat
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)


Rovnako často sa objavoval vo filmoch, pričom jeho najznámejšou postavou je starý otec v divácky úspešnej komédii Jak dostat tatínka do polepšovny. V roku 1978 ju česká režisérka Marie Poledňáková nakrútila ako pokračovanie populárneho filmu Jak vytrhout velrybě stoličku (1977), kde zažiaril detský herec Tomáš Holý. V pokračovaní si Josef Karlík zahral jeho recesistického dedka.

Stvárnil jednu z hlavných úloh v televíznom seriáli Sanitka (1984). Hral aj v slovenských filmoch, napríklad Správca skanzenu Štefana Uhera (1987). Ako v jednom z posledných filmov sa objavil v rozprávke Lotrando a Zubejda (Karel Smyczek, 1996).

Dedko z Jak dostat
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)


Karlík bol tiež dlhoročným pedagógom, vyučoval herectvo na Divadelnej fakulte JAMU. Je autorom knihy Cesty k herectví.

Získal viacero ocenení, napríklad Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu (2001) a in memoriam Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre (2009).

Josef Karlík zomrel 30. októbra 2009 v Brne. Mŕtveho ho našla jeho manželka Jarmila, ktorú v mladosti odlákal svojmu kolegovi Martinovi Růžkovi – ten je známy najmä ako kráľ Kazisvet VI. z rozprávky Princezná so zlatou hviezdou. 

Herci sa dokonca pobili a niekto kvôli ich potýčke privolal políciu. Karlík mužom zákona vraj povedal, že sa nedeje nič zvláštne, len dostáva po hube od pána, ktorému ukradol manželku. S opernou speváčkou Jarmilou Palivcovou sa oženil v roku 1956. 

Dedko z Jak dostat
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Josef Karlík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu